Soha nem látott összegre pályázhatnak a civilek – 4 millió forintot kaphatnak a szervezetek

Tizenegymilliárd forintos forrásra pályázhatnak a civil szervezetek október harmadikától – ezt mondta Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a NEA 2023 országos tájékoztató rendezvénysorozat nyíregyházi állomásán. A nyertesek négymillió forint támogatásra számíthatnak, amit várhatóan jövő év márciusig megkapnak.

A civil szervezetek támogatását nem befolyásolja az európai uniós források érkezése vagy azok hiánya, mivel ezeket száz százalékban hazai pénzekből, a fel nem ajánlott 1 százalékokból fedezik. A Nemzeti Együttműködési Alap 2023-as tudnivalóiról Nyíregyházán is szerveztek tájékoztatót a civil egyesületek számára, érdeklődőkkel telt meg a Megyeháza nagyterme kedd délután.

Nagy az aktivitás

A Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő szervezetek igen aktív pályázók, évről évre sok NEA forrás érkezik a térségbe. Dr. Kovács Ferenc polgármester beszédében kiemelte, ezekből az összegekből sokat tudnak fejlődni a civil szervezetek.

Nyíregyházán nagy hagyománya van a civil életnek és nagyon örülök, hogy az önkormányzati rendszerrel nagyon sok területen komoly partnerség alakult ki a civil szervezetekkel való együttműködésben. Most készülünk a Tirpák Fesztiválra a hétvégén, ahol nagyon sok civil szervezet megjelenik, de múlt héten volt a Csillagfutás, tehát különböző rendezvények – különböző területeken, mint például a sport, kultúra, gasztronómia – vannak városunkban, amihez kell és szükséges is a civil részvétel is” – tette hozzá a polgármester.

Október 3-tól lehet pályázni

Idén valamivel kevesebb mint tizenegymilliárd forintra pályázhattak a szervezetek, a jövő évi összeg viszont meghaladja a tizenegymilliárdot. Ekkora összeget még soha nem tudtak szétosztani a civilek között. Legutóbb 12 ezer fölött volt a pályázók száma és körülbelül hetven százalék volt a nyertesek aránya. A civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár úgy nyilatkozott, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye aktivitás szempontjából mindig az első három helyen áll, illetve arra is adott tanácsot, hogy mi szükséges egy jó pályázathoz.

Ha szívvel-lélekkel töltik ki a pályázatot, nem veszik ezt automatizmusnak és nem kvázi alibi beadványokat juttatnak el a civil szervezetek, akkor számíthatnak arra, hogy a kurátorok pozitívan fogják elbírálni a beadott pályázatot. Nyilván az is pozitívan nyom a latba, ha korábbról már van valami tapasztalatuk az adott pályázóról, csináltak már valami olyasmit, ami jól működik” – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Négymillió forint

A pályázatok sikerességéről a kollégiumok döntenek, majd miután megkötik a szerződéseket, a tervek szerint 2023. március elejéig átutalják a forrásokat. A civil szervezetek egyenként mintegy négymillió forintot nyerhetnek a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaiból, amit többek között működésükre, eszközbeszerzésre vagy akár programok szervezésére is költhetnek.

Kapcsolódó galéria

Civil fórum a Megyeházán 20220913