Együttműködés a továbbtanulásért – Kreditet ér a technikusi végzettség a Nyíregyházi Egyetemen

Akár egy évvel korábban szerezhet diplomát a Nyíregyházi Egyetemen az a hallgató, aki korábban okleveles technikusképzésen tanult. A korábbi együttműködési megállapodást szélesítette ki a felsőoktatási intézmény és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum két iskolája, a Bánki és a Széchenyi. Jelenleg már kétszáz diák vesz részt ebben a képzési formában, amihez az informatikai ágazat tanulói is csatlakoztak a Széchenyiből.

A Bánkiban tanuló specializált gép- és járműgyártás ágazat diákjai nagy előnyhöz jutottak tavaly, amikor iskolájuk megállapodást kötött a Nyíregyházi Egyetemmel. A jövőben többen szeretnék kihasználni a két intézmény együttműködését, így a középiskola után a megyeszékhelyen szereznének gépész végzettséget és vinnék tovább családi vállalkozásaikat. Hasonlóan jártak a Széchenyi István Technikum és Kollégium diákjai, akik gazdálkodás és menedzsment ágazaton tanulnak, szintén már második éve. A fiatalok elégedettek az oktatás minőségével.

Okleveles technikusképzés

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum két iskolája már tavaly bekapcsolódott a pilot projektbe, akkor országos szinten néhány iskola vett részt a programban. Ez a két helyi intézmény a Bánki Donát műszaki technikum és a Széchenyi István technikum. Idén viszont már bővült a kör és újabb ágazatban kapnak lehetőséget a tanulók, utóbbi iskolában gazdálkodás és menedzsment mellett az informatikai ágazatban is elindult a képzés, így most már közel 200 fő vesz részt okleveles technikusképzésben.

Reményeim szerint a következő évben már az érettségi utáni képzéseknél is elindíthatjuk ezt a lehetőséget és jövőre már nekik is kínáljuk majd ugyanezt a lehetőséget. Ők két év alatt vesznek részt majd ebben az okleveles technikusképzésben és hasonló előnyökkel mehetnek majd a felsőoktatásba” – nyilatkozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Kredit jár a technikusoknak

A legnagyobb előny, hogy egyes szakok esetében 34, de akár 60 kreditet is beszámolhatnak a Nyíregyházi Egyetemen az okleveles technikumképzésen végzett középiskolásoknak. Ez azt jelenti, hogy fél vagy akár két fél évvel korábban is diplomát kaphatnak. Az érintett szakok hiányszakmákhoz kapcsolódnak, így nemcsak a Nyíregyházi Egyetem juthat több hallgatóhoz, hanem a helyi gazdaság számára is jó hatással lehet az együttműködés.

A megyében és országos szinten is hiány van a műszaki és az informatikai területen végzett hallgatókból és szakemberekből. A gazdálkodás menedzsment szakunk az, ami eleve népszerű és gazdasági jelentőséggel bír, de az itt felsorolt szakok mindegyike az. Direkt célzottan dolgoztunk azért, hogy ezekhez az alapképzési szakjainkhoz tudjunk olyan technikusi képzéseket kapcsolni, amivel lehetőség van rövidebb idő alatt az alapképzési szakot elvégezni” – tette hozzá dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese.

Megéri Nyíregyházán tanulni

A Nyíregyházi Egyetem célja, hogy a náluk végzett hallgatók majd a megyében találják meg számításaikat a munkaerőpiacon. Az intézmény fejlődési pályán van, nemzetközi környezetet biztosítanak az egyetemistáknak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A mai munkaerő-piaci helyzetben úgy gondolom, nagy jelentősége van annak, hogy hamarabb kapják meg az oklevelet, így hamarabb tudnak elhelyezkedni is egy munkahelyen a fiatalok. Természetesen maradhatnak és választhatnak akár újabb szakokat is a Nyíregyházi Egyetemen. Nem ez az első megállapodás, amit aláírtunk, tavaly is volt már rá példa, de megpróbálunk újabb szakokra is kiterjeszteni az okleveles technikusképzés vonatkozásában az együttműködési megállapodást a szakképzési centrumokkal” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.

Közös program

Az okleveles technikusképzés a technikumok és az egyetem oktatói által közösen kidolgozott képzési program alapján történik, így magas szintű képzésben részesülnek. A végzést követően az okleveles technikus bizonyítvánnyal a kezükben eldönthetik, hogy középvezetőként munkába állnak vagy élve a kreditbeszámítás lehetőségével, folytatják tanulmányaikat az egyetemen.