Soha nem késő elkezdeni internetezni

A Telekom Okosdigitális program keretében februárban és márciusban ismét ingyenes, intenzív kurzuson vehettek részt Nyíregyházán azok a felnőttek, akik most ismerkednek a világhálóval. Az öt alkalomból álló programsorozaton a kezdő internetezők megtudhatták, hogy mi is az a világháló, mire használható, hogyan tudja közelebb hozni az egymástól távol élő embereket, és hogyan, miben segíti a hétköznapok problémáit megoldani. Az előadásokat és gyakorlati tanácsadást is magában foglaló program Nyíregyháza város önkormányzatának támogatásával valósult meg, és a városi könyvtárban került megrendezésre.

Balogh Károlyné Ica a férjével vett részt a kurzuson, mindketten nyugdíjasok: „Nagyon hasznosnak tartottuk az előadásokat, sok új információt kaptunk. Bár 3 éve van otthon számítógépünk és internetünk, nem nagyon értettünk eddig hozzá, a férjem inkább, mint én. Az unokák viszont kenik-vágják a világhálót. Arra gondoltunk, ha már zajlanak ezek a digitális fejlesztések Nyíregyházán, legyenek legalább alapfokú ismereteink az internetezésről. Nagyon hasznos, hogy kaptunk írásos segédanyagot is, amiben megtalálható az előadások tematikája, így otthon, a gép elé ülve is tudunk gyakorolni. Leggyakrabban információkeresésre használom az internetet, a vonat vagy busz indulását nézem meg például, vagy recepteket keresek. A férjemnek van Facebook oldala is, és szívesen kommentál cikkeket. Ha még lesz kérdésem, megkérem a 8. osztályos unokámat, hogy igazítson el benne.”

[REKLAM]

Mácsai Gergő középiskolás tanuló a kötelező iskolai közösségi szolgálat keretében segítette a programon részt vevőket az előadások alatt: „Fontosnak tartom az idősebb korosztály bevezetését is az internet világába. A nagymamám például mindig az én segítségemet kéri technikai kérdésekben, de azoknak, akik részt vettek ezen a tanfolyamon, kevésbé lesz szükségük segítségre. Vicces volt, hogy a felnőttek a legelső előadás előtt azon izgultak, lesz-e vizsga a végén. Legjobban az e-mail küldés tetszett a résztvevőknek, nagyon meglepődtek, hogy szinte a küldés pillanatában megjelenik a címzettnél az üzenet. Akkor is nagyon elcsodálkoztak, amikor az első online újságot megnyitották.”

A Telekom Okosdigitális következő, felnőtteknek szóló, kezdő kurzusa várhatóan nyár elején indul majd.