Sipos László képeiből nyílt kiállítása a Sipeki Galériában

Idő és időtlenség a címe Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós kiállításának, mely a Szentföld misztikumát mutatja meg fekete-fehér fotókon. Advent idején a Sipeki Galériában nyílt kiállítás üzenete a múlandóságra és az örökkévalóságra, a hit erejére figyelmeztet. 

A neves műemlékfotós az elmúlt évezred végén, a pandémia előtti esztendőkben készítette fotóit a Szentföldön. Názáretben, Jeruzsálemben, Kapernaumban és a jézusi csodák színhelyein. Eredetileg színesben mutatkoztak, de most az advent idején, háborúk idején új alakot öltöttek.

„Úgy gondoltam, hogy ezek a fotók, amelyek annak idején színesben készültek, talán az időtlenséget, illetve a bibliai értelemben vett időket fekete-fehér formában, hol kicsit drámaira, hol kicsit sejtelmesre hangolva jobban vissza tudják adni ennek a 2000 évnek a történetét, a bibliai helyek üzenetét úgy, hogy egy percig sem feledkezünk meg arról, hogy Jeruzsálem három vallás szent városa. Ez a nagyobb fókusszal készített képeken visszatekint és jól látható is”

– fogalmazott a kiállításmegnyitón dr. Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós.

A zsidó, a keresztény és a muszlim vallás is megjelenik Jeruzsálemben, melyek közös ősatyja a bibliai Ábrahám. A kiállításmegnyitón Tiszai Nagy Menyhért gondolatait idézte a megyei közgyűlés alelnöke: Becsüljétek meg a köveket! Semmit sem tettek, Nem szóltak, csak feküdtek az úton... mert tudni jó, a jövőhöz hallgató köveken értek. Nyíregyháza történész alpolgármestere a könyvek könyvére, a nagy könyvre hivatkozik.

„Szent Pál apostolnak a Timóteushoz írt második levelében van egy nagyon híres mondás, melynek utolsó két mondata úgy szól, hogy ...a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam, ...és a jó harcot megharcoltam – ezzel indít. Az embernek az élete olyan, amit ez a három mondat jellemez, tehát a saját jó harcát meg kell vívnia, de a hitét mindenképpen meg kell tartania”

– mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Ezek a fotók megőrizték az ember számára az élmény pillanatát. Figyelmeztetnek arra, hogy a kövek olyanok, mint az emberek. Ők is kopnak, változnak, emlékek-emlékképek maradnak az utódok előtt. Ha béke lesz Szentföldön, újra meg kell keresni és meg kell örökíteni ezeket a köveket, mit tett velük a harc, a békétlenség, az ember. Vajon mit védelmeztek a híres épületekben?

„Ezek a kövek nagy idők tanúi. Természetesen indulva a salamoni templom kerítőfalától, a kótertől, a siratófaltól, a Via Dolorosa valóban időtlenséget sugárzó épületeiig, és ívein át, az akkori Júdea fővárosa városfaláig, csodálatosan – részben – helyreállított kapernaumi zsinagógáig, valóban a Szentföld emblematikus helyszínei elevenednek meg, és ezek reményeim szerint valamiképpen egy néma imát is elsuttognak, és elhozzák advent mindenki által várt üzenetét”

– nyilatkozta Sipos László.

A kövek az elmúlt kétezer évre, az időtlenségre emlékeztetik az embert. Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós kiállítása, az Idő és időtlenség, avagy a Szentföld misztikuma a Sipeki Galériában látható 2024. január közepéig.