Sherlock és Rákosi - Csabai László könyveit mutatták be a könyvtárban

A Sherlock Holmes Nyárligeten, illetve a Rákosival az ágyban című Csabai László köteteket mutatták be a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Ez utóbbi a Magvető Kiadónál jelent meg, míg az előbbi a Corvina Kiadónál, melynek igazgatója is megjelent az eseményen. 

Mindkét kötet beilleszthető a nyárligeti sorozatba. A Rákosival az ágyban 1914-től a jelenig mutatja be szűkebb hazánk, Nyárliget történelmét és történeteit. A Sherlock Holmes Nyárligeten 1931-ben játszódik, és csupán néhány nap eseményeit vázolja. Vajon valós történelem vagy fikciós irodalom Csabai László most szereplő két könyve?

„Minden történet fikciós, de természetesen támaszkodik valós eseményekre. A Rákosival az ágyban az 18 külön történet. Egy novelláskötet. A Sherlock Holmes Nyárligetent pedig lehet realista történelmi regénynek is nevezni. Annak is több értelmezése lehet. Lehet detektívregény, vagy detektívregény-paródia, akár Nyíregyháza regény. Tulajdonképpen nem is Sherlock Holmes, és nem is a magyar segítői a főszereplők, hanem maga a város, Nyárliget, azaz Nyíregyháza, amilyen volt 1931-ben, illetve amilyennek elképzeltem”

– mesélte könyveiről a szerző, Csabai László.

A Sherlock Holmes Nyárligeten az angol detektív és a helybéli kolléga közös munkájának a története. Két sztárvendég szerepel a könyvben. Az 1930 táján szexszimbólumnak számító Kiss Manyi, aki világhírű bűvész férjével érkezik a városba, illetve Bajcsy-Zsilinszky Endre, a fasizmus elleni harc későbbi mártírja.
A Rákosival az ágyban novelláskötet egyfajta szubjektív történelemkönyv az I. világháborútól napjainkig. Helyi lapok, elsősorban a Nyírvidék információi szerint szól a háborúk és forradalmak hétköznapjairól, az újrakezdésről, a lakosságcseréről, a szocializmus idejéről, majd a rendszerváltozás körüli időszakról.

„Ott is igyekeztem jó csattanókra kihegyezni a történetet, és ott is a hátteret próbáltam jól felvázolni, ami a szokásos Nyárliget mellett a szokásos Bereg, illetve egy kitekintésben Oroszország. Megjelenik az egyik történetben – váratlanul – Rákosi. Erről most többet nem mondanék, mert lelőném a csattanót. Ő maga személyesen, jóval a bukása után, tehát nincs köze az ’50-es évekhez. Illetve ki tudja, mindennek mindenhez köze van”

– szólt munkáiról Csabai László. A két kötet mellett – de nem mellesleg – szóba került az a bizonyos rejtvénykönyv, a Sherlock Holmes Budapesten. A műfaj izgalmas, hiszen az olvasó szándéka szerint alakul a befejezés, melynek ötletadója a Corvina Kiadó igazgatója, aki amolyan producerként szerepel az alkotásban és a népszerűsítésben.
 

„A Sherlock Holmes Budapesten valóban úgy született, hogy a COVID alatt voltak a lezárások. Németországban a könyves listák élén állt egy rejtvénykönyv. Ez egy szópuzzle-szerű volt, és nem tudtuk lefordítani, mert mindent újra kellett volna írni, hiszen a szórejtvényben egy magyar szónak kellett volna lennie. Akkor beszéltem Lacival, mit szólnál hozzá, ha valami jó krimit írnál, de csak egy rövidet, valami kis novellát. Sherlock Holmes? Mondta, hogy jó, úgyis szereti a kis sztorikat, és akkor abból a rövidből lett egy regény. Aztán úgy turbóztuk fel, hogy teleraktuk képekkel, mert a Fortepannak és egyéb gyűjteményeknek a korabeli, tehát a ’20-as, ’30-as évekbeli Budapestről rengeteg fotója van”

– nyilatkozta a Corvina Könyvkiadó igazgatója, Király Levente.

A Magvetőnél újabb Szindbád, a Corvinánál pedig újabb Sherlock történetet várnak a szerzőtől, Csabai Lászlótól. Talán egy évtizeddel később játszódnak majd az események mindkét könyvben. A Sherlock távolról kriminek tűnik, valójában történelmi realista regény lesz. Érthető módon egyelőre titok fedi az újabb könyvek sztoriját.