Sikeres évet zárt a Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Illusztráció

2022-ben szinte teljesen visszaállt a korábban megszokott érdeklődés a Nyíregyházi Állatpark iránt. Mintegy 550 ezer fő volt a park látogatószáma tavaly, akik közül csaknem 200 ezer külföldi volt. 2022-ben harmadik alkalommal is megválasztották a Nyíregyházi Állatparkot Európa Legjobb Állatkertjének a félmillió látogatószám alatti kategóriában. 

Szülinap, születések, rekordok

Az állatpark 2022-ben ünnepelte alapításának huszonötödik évfordulóját. A jubileumi évben kétszázötven állat született, ezzel hozzájárulva olyan különleges fajok fennmaradásához, mint a sörényes hangyász, a törpevíziló, az ezüstös szarvascsőrű madár, a sarki farkasok vagy a pumák. De olyan különlegességnek számító szaporulattal is gazdagodott a park, mint az elefánt- és az orrszarvúbébi. Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója stábunknak elmondta, a pandémia után, egy évvel ezelőtt, még nem tudhatták mi vár rájuk, azonban végül sikeres évet zártak 2022-ben.

Menjünk sorba. Először is a 25. születésnapunkat ünnepeltük, az egész év erről szólt, minden hónap 25-én volt valamilyen eseményünk. 2 nagyszerű zoológiai esemény történt, született afrikai elefántbébi és rá 3 hónapra született indiai orrszarvúbébi is. Ez két nagyon ritka, nehezen szaporodó állat. Év elején adták át az Európa Legjobb Állatkertjének járó díjat, immár harmadszor is a Nyíregyházi Állatparknak. Ennél még fontosabb, hogy év végére több mint 550 ezer látogatónk volt, ezt csak 2019. múlhatta felül. Ez pedig megalapozta azt a lehetőséget is, hogy nem használtuk fel a nyíregyházi adófizetők pénzét sem, önkormányzati támogatás nélkül tudtunk sikeresek lenni.”

Fejlesztések és beruházások

Az igazgató hozzátette, a park mindhárom szállodája nagyon jól teljesített, voltak olyan nyári hónapok, amikor a Pangea telítettsége 98 százalékos volt. A Nyíregyházi Állatparkban számos fejlesztés zajlott, ebben az évben négy új vizesblokkot adtak át, elkészült a varacskosdisznó-kifutó és bővült a nagymacska-bemutató. Folytatódott a fogyatékkal élők megsegítését célzó akciójuk, rendeztek nyugdíjas napot és a köztisztviselők számára is szerveztek egy délutánt.

Ezeken kívül zajlik egy építkezés, Magyarország legnagyobb vidéki állatkerti beruházása valósul meg, egy több mint 10 milliárdos projektről van szó, amely Magyarország Kormánya és Nyíregyháza város segítségével valósul meg, ez a Jégkorszak, ami jövő ilyenkor már a finisében lesz, és nagyon szeretnénk 2024 áprilisában átadni.”

Az állatkertben tavaly több mint háromezer gyermek vett részt valamilyen oktatási programban, illetve számos hazai állatfajt gondoztak a mentőközpontban. Az ukrajnai háború miatt két menekült állat véglegesen is otthonra talált a Nyíregyházi Állatparkban, sőt Mázli, a nőstényoroszlán és Katja, a nőstény selyemmajom azóta már családot is alapított.