Segítség a gazdáknak – Történelmi szárazsággal néz szembe Magyarország

Rendkívüli segítséget kapnak a gazdák Magyarországon, a bajba jutott állattartók számára pedig takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak – írja az agrárminiszter, miután megalakult az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A vízhiány kezelése kapcsán kulcskérdés, hogy a magyar gazdák megtanulják az új termelési és technológiai eljárásokat – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nyíregyházán és térségében erős aszály van jelenleg, a hétvégi eső valamennyit enyhített a vízhiányos időszakon, az elmúlt héten ugyanis még a rendkívüli helyzetről árulkodott az aszályindex, ami most egy kis javulást mutat. A FETIVIZIG közleményében olvasható, hogy az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények száma miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs

A napokban tartotta első ülését az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs, amely a rendkívüli vízhiány és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében jött létre. A megbeszélésen elhangzott, hogy Európa területének közel fele szenved a csapadék hiányától, Magyarország pedig történelmi szárazsággal néz szembe. Nagy István agrárminiszter azt hangsúlyozta, hogy a kormány a gazdák mellett áll, rendkívüli segítséget kapnak az érintettek.

Jelenleg úgy számolunk, hogy az aszálykárral sújtott területekből a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében. Nem az a probléma, hogy kevés termés lesz, hanem, hogy lesznek olyan alföldi területek, ahol egyáltalán nem lesz termés” – mondta dr. Nagy István agrárminiszter.

Fontos döntések

A biztosítók aszálykár-eljárásának és kifizetésének folyamatát felgyorsítják, tette hozzá a miniszter. Az ülés után döntöttek arról is, hogy a kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek a lehetőséggel vagy sem. A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak, a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.

A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után már a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült és most már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus. Az állattenyésztés számára a drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett, a legelők kiszáradása, valamint az állatbetegségek jelentenek komoly nehézséget” – tette hozzá az agrárminiszter.

Új technológiák

Nagy István agrárminiszter arról is közzétett egy bejegyzést, hogy a termelők újra benyújthatják rendkívüli vízhasználati igényüket, automatikus engedélyezéssel. Az operatív törzs kis-, közép- és hosszú távú terveket is kidolgoz a jövőre nézve, a vízhiány kezelése kapcsán kulcskérdés, hogy a magyar gazdák megtanulják az új termelési és technológiai eljárásokat.