Sajtóközlemény – Gyermekfelügyelet az óvodákban, iskolákban
Sajtóközlemény – Gyermekfelügyelet az óvodákban, iskolákban

A köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 17/2021. (III.5.) EMMI határozat alapján az óvodákban 2021. március 8-tól rendkívüli szünet lép életbe. A rendkívüli szünet utáni első munkanap 2021. április 7. lesz.

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása idején a gyermekfelügyeletről szóló 111/2021. (III. 6.) Korm. rendelet szabályainak megfelelően Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott óvodákban biztosított a gyermekek ellátása kiscsoportos formában.

A Kormány az óvodás és általános iskolás gyermekeket nevelő családok helyzetének megkönnyítése érdekében úgy döntött, hogy eltérően a 2021. március 5-én kiadott szabályoktól az óvodákban és az általános iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet a szülők igénye és kérelme alapján. A gyermekfelügyeletet valóban csak a legszükségesebb esetekben – különösen munkavégzés vagy a védekezésben való részvétel miatt – vegyék igénybe. Az intézményekben a gyermekfelügyeletet igénybe vevő gyermekek, tanulók étkeztetését a szokott módon kell megszervezni.

Az óvodai gyermekfelügyeletet azon fertőző betegségben nem szenvedő gyermek veheti igénybe, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője munkavégzés miatt ezt igényli.

A szülőnek a napközbeni gyermekfelügyelet megkezdése előtt írásban nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy az óvodákban ellátható gyermekek kiscsoportos létszámára tekintettel csak azok vegyék igénybe a gyermekfelügyeletet, akik a koronavírus elleni védekezésben dolgoznak, akiknél mindkét szülő dolgozik vagy gyermeket egyedül nevelő szülő dolgozik és számára a munkáltatója az otthoni munkavégzést nem tudja biztosítani.

Azon gyermekek részére, akik nem veszik igénybe a gyermekfelügyeletet az intézményi gyermekétkeztetés a továbbiakban is a megszokott rendben, az osztópontokon történik.

 

Nyíregyháza MJV Sajtószolgálata