A karácsonyihoz hasonló roham a hétfőtől bezáró üzletekben
A karácsonyihoz hasonló roham a hétfőtől bezáró üzletekben

Már csak néhány órát lehet nyitva a legtöbb üzlet és szolgáltató. Hétfőtől ugyanis két hétre be kell zárniuk. Sokan ezért vásárlással töltik a hétvégét. Megteltek a plázák és szinte karácsony előtti rohamhoz hasonlít a szépségszalonok forgalma is. Orbán Viktor azt mondta: nehéz két hét előtt állunk, de a kormány segít a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak – hangzott el az M1 Híradójában.

Alig volt szabad parkolóhely a hétvégén az egyik pécsi bevásárlóközpont előtt. Sokan kihasználták a zárás előtti utolsó napot. Hétfőtől ugyanis a plázában működő üzletek többsége nem nyithat ki.

Az egyik műszaki áruházban is érezhetően megnőtt a forgalom, amióta kiderült, hogy a követlező két hétben zárva lesz. A kereskedelmi ügyvezető az M1-nek azt mondta: az elmúlt napokban főleg a nyomtatók és az okostelefonok iránt nőtt meg a kereslet, hiszen ezek az eszközök segítehetik az otthoni munkát és tanulást is.

Felkészültek arra, hogy hétfőtől csak interneten keresztül értékesíthetnek.

„A boltok a bezárását követően egy két, két és félszeres forgalomnövekedésre számítunk, hiszen azokat a vásárlásokat, amiket eddig terveztek a családok akár az oktatással kapcsolatban, ezeket nem tudják tovább tolni, ezekre szükségük van ezeket meg kell, hogy rendeljék” – mondta Fazekas Bálint az áruház kereskedelmi ügyvezetője.

A nem létfontosságú üzletek mellett a szolgáltatók sem nyithatnak ki március 22-ig. Szeged egyik szépségszalonjában ezért a hétvége minden percét kihasználják, hogy minél több vendéget tudjanak fogadni.

„Próbáljuk a szombati, vasárnapi napot reggeltől estig telirakni vendéggel. A többiektől meg türelmet kérünk és reméljük, hogy csak ez a két hét lesz és folytathatjuk tovább a munkát” – közölte a szalon műkörmöse.

A következő két hét nehéz lesz, hiszen az eddig nyitva tartó üzletek közül többet be kell zárni és a szolgáltatók sem nyithatnak ki” – erről beszélt Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban. A miniszterelnök azt mondta: akiket ez érint nehéz helyzetbe kerülhetnek, de

senkit nem hagynak az út szélén, a kormány segítséget nyújt számukra.

„Ötven százalékos bértámogatást fogunk adni a szolgáltatásban dolgozóknak: fodrászoknak, kozmetikusoknak, bolti eladóknak. A munkáltatói járulékot nem csak két hétre, egész március hónapra nem kell majd fizetniük. Akik állami vagy önkormányzati ingatlant béreltek és abban működtették a szolgáltatásukat vagy boltjukat, március hónapra ezt a bérleti díjat nem kell megfizetniük. Akik átalányadósok, katások vagy kivások, természetesen március hónapra elengedjül az adójukat” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő a Kossuth Rádióban pénteken azzal magyarázta a szigorítást, hogy a járvány harmadik hulláma erősebb, mint az első, illetve a második volt. Kijelentette, most kell zárnunk ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk.

Nincs szó viszont teljes zárásról, hiszen az élelmiszert és alapvető cikkeket árusító boltok, a patikák és a benzinkutak továbbra is az eddigi szabályok szerint lehetnek nyitva.

hirado.hu