Reviczky Imrére emlékeztek – Koszorúkat helyeztek el a posztumusz vezérőrnagy táblájánál

Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy születésének 126. évfordulójára emlékeztek péntek délelőtt Nyíregyházán. A Nyíri Honvéd Egyesület, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, illetve a Nyíregyházi Zsidó Hitközség koszorúkat helyezett el Reviczky emléktáblájánál a Bessenyei téren.

Reviczky ezredes ember volt ott és akkor, amikor semmi sem volt nehezebb, mint embernek maradni. A nagyváradi Honvéd és Hadapród Iskola elvégzése után az I. világháború harcterein szolgált. Nyíregyházi emléktáblája előtt dr. Kurucz Ákos rabbi zsoltárokat olvasott fel.

Sokat tett az emberekért

Reviczky Imre 1942 áprilisában alezredes volt, a keleti fronton zászlóaljparancsnok, majd rövidesen visszarendelték a pótkeret állományához. Nyíregyházán, majd Nagybányán szolgált, ott a X. közmunkaszolgálatos zászlóalj parancsnoka lett. Javított a munkaszolgálatosok ellátásán, megtiltotta a bántalmazást, 1944-ben elősegítette a román századok szökését. Több ezer zsidót hívott be 1944-ben munkaszolgálatra, 18 éven aluliakat és 48 éven felülieket is, megmentve ezáltal őket a deportálástól. 1945 után ezredessé léptették elő.

Napjainkban élénk vita folyik két történelmi traumánk megítéléséről, Trianonról és a holokausztról. Mindkettő területen a felelősség elhessegetése, nem vállalása okozza a legnagyobb bajt. Amíg egy társadalom és annak csoportjai a saját maguk felelősségrészét nem vállalják fel, maradnak a magányos felelősségvállalók, a példát adók, az igaz emberek. Ma Reviczky Imre halálának 65. évfordulóján és egyben születése napján, november 4-én, mi sem kerülhetjük el a választást, az emlékezés felelősségét. Azért sem, mert éltek és élnek a magyarság tagjai között is igaz emberek” – mondta emlékezőbeszédében Tóth Sándor nyá. ezredes, a Nyíri Honvéd Egyesület elnöke.

Nyíregyházán a volt hadkiegészítő parancsnokság épülete falán helyeztek el emléktáblát Reviczky Imre tiszteletére, péntek délelőtt, a vezérőrnagy születésének 126. évfordulóján itt helyezte el a koszorúkat többek között Mussó László a nyíregyházi önkormányzat és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés nevében, valamint a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény nevében dr. Rémiás Tibor és Dohanics László.

Kapcsolódó galéria

Reviczky Imrére emlékeztek 2022