Rajong a középkori templomokért és évente 25 pár dobverőt használ el Zombor Szabolcs

Szombat reggel felkelt, elment a Búza téri piacra, ahol többek között bő 2 kg marhalábszárat, vörösbort és házi kenyeret vett. Közben felhívta az egyik legjobb barátját, akivel pár órával később már együtt készítették a pörköltet.
Zombor Szabolcsnak nehéz titulust írnom. Ő azt mondja kreatív ember, jó szervező. És milyen igaza van?! Hiszen mérnök, műemlékvédelmi épületek óvója, zenész, férj, apa, menedzser, egyesületi alelnök és még sorolhatnám. Vele beszélgettem, miközben konyhájában rotyogott a pörkölt.

Már kisgyerekként doboltam az edényeken, majd szüleim 6 évesen beírattak zeneiskolába. 14-15 évesen játszottam először zenekarban – ennek már 30 éve! Azóta rengeteg zenei produkcióban doboltam.

Psyche, Hétfő Este Blues Band, MeLounge Minibar Band, Szüret Utcza, Lókötők, Texas, Prémvadászok, Coconut Deathz, Karmapirin – a teljesség igénye nélkül és nem időrendi sorrendben. Ezekben a zenekarokban Zombor Szabi adta vagy adja most is a ritmust, közben pedig megannyi zenei produkcióban és lemezen játszott vendégzenészként.

Évente mintegy 25 pár dobverőt használok el, mindegyik hickory fából készült. Azért választottam a hickoryt, mert az könnyű, ám mégis nagyon erős fa! Az újrahasznosítás pedig fontos: a szétvert dobverőim egymás mellett sorakoznak a könyvespolcomon: hamarosan ezek is a növényeim, virágaim karói lesznek.

– mondja mosolyogva.

Természet- és értéktisztelő ember. A Zombor család 20 éves cégcsoportjában elsősorban műemlékvédelmi épületekkel foglalkozik.

Számomra az egyik legfelemelőbb érzés, amikor (munka)társaimmal együtt a pincétől a padlásig felújíthatok egy régi épületet. Helyreállítás és rekonstrukció – az elmúlt években a máriapócsi kegytemplom, a nyírbátori várkastély, a tiszadobi Andrássy-kastély is a mi kezeink alatt formálódott.

Rajong a középkori templomokért, ezért is volt pár évvel ezelőtt a Középkori Templomok Útja Egyesület alapító tagjai között. Szabi jelenleg a szervet műemléki helyreállításokért felelős alelnöke és elsődleges célja, hogy a nagyvilág is megismerje a Felső-Tisza-vidék értékeit.

2017-ben a Középkori templomok útja első helyezést ért el az Európai Bizottság által kezdeményezett és a Magyar Turisztikai Ügynökség által végrehajtott Kiváló Európai Desztinációk – Europen Destinations of ExcellenNce –, röviden EDEN programban. Mérnöki, valamint zenei alkotásaira is méltán lehetünk mi, nyíregyháziak is büszkék!


 

Szerző: Rutkai

Fotók: Kenéz Ica