Pünkösdi sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Illusztráció

A hagyományokhoz híven a Sóstói Múzeumfaluban június 5-én és 6-án idén is felelevenítik a régi falusi pünkösdöt, amelyen bemutatják a pünkösdi királyválasztás és királynéjárás népszokásait is.

A programsorozat június 5-én (vasárnap) 10 órakor veszi kezdetét. Egészen 4 óráig a kállósemjéni portán hagyományos öltözetekkel ismerkedhetnek meg a vendégek, illetve együtt nótázhatnak Hajdu Ágotával. A faluközpontban hagyományos körhinta várja a szórakozni vágyókat, és szintén itt 10.30-tól a Garagulya Gólyalábas Kompánia műsora látható majd.

Kitáncoltatják a májusfát is

Pünkösdhétfőn is számtalan színes program közül választhatnak a látogatók. A Lókötő és Topogó Táncegyüttesek a pünkösdi királynéjárás szokását elevenítik fel és táncoltatják ki a májusfát a Jánkmajtisi portán 10.30-tól. 10 órától délután 2 óráig a Túristvándi csűrben található Értéktár a múzeumban című állandó kiállítást ismerhetik meg a látogatók interaktív játékokkal fűszerezve. A faluközpontban a Guliba Társulat táncos-mesés előadása 11.00 órakor veszi kezdetét. 12 órától szablyavívók mutatkoznak be a színpadon, 13.00 órától pedig a Vaga Banda Gólyalábas csapat foglalja el a faluközpontot.

Várják a bátor legények jelentkezését

A pünkösd egyik legrégebbi szokását a pünkösdi királyválasztást idézik fel 14.00 órai kezdettel, melyre várják minden bátor legény jelentkezését. Ez a jeles nap sem zárulhat táncmulatság nélkül. Éppen ezért 15.00 órától a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművészeti tagozata mutatja be Táncképek című műsorát, majd pedig közös táncházba hívja a mulatni vágyókat, ahogyan ez régen is volt a pünkösdi bálokban.

Lesz még kosaras körhinta és népi játszóudvar, szövés, mézeskalács-díszítés, kézműves foglalkozások, íjászat és szekerezés. Megelevenedik a kovácsműhely, kipróbálhatják a fazekaskodást, kóstolhatnak gyógyteát és kemencés finomságokat. A Tirpák portán pedig megnézhetik, hogy milyen a hagyományos kutyás terelés.