Pünkösd – Számos programmal várják majd a Sóstói Múzeumfaluba látogatókat
Fotó: Szarka Lajos

Pünkösd hosszú hétvégéjén számos programmal várják majd a Sóstói Múzeumfaluba látogatókat. Népi viseletbe öltözött táncosok, bábcsoport, művésztanya, valamint a csíksomlyói búcsúról szóló fotókiállítás és videós bemutató is várja majd a vendégeket. Emellett pedig egy református liturgia szerinti istentiszteletet is tartanak majd a múzeumfalu református templomában.

A múzeumfaluban több családbarát fejlesztés is zajlott az elmúlt időszakban. A bejáratnál egy minifalu várja a gyerekeket, fából faragott állatokkal, valamint a látogatók audioguide-on több nyelven is megismerhetik az épületeket és a történeteiket. A pünkösdi hétvégére számos programmal készültek a Sóstói Múzeumfaluban, melyek a szórakozás mellett ismeretszerzési lehetőséget is nyújtanak majd a kilátogatók számára – mondta el televíziónknak Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

„Úgy gondoltuk, hogy minél több portát élővé szeretnénk tenni, de nemcsak kézműves tevékenységre gondolunk, hanem arra is, hogy minél több ismeretet sajátítsanak el a múzeumfaluról és a falusi életről, így például az anarcsi portánkon az első tiszta szobát lakodalmas házzá alakítottuk át, ez a pünkösdi hétvégén már igazi lakodalmas hangulatot fog adni, éppen pünkösdtől lehet már a lakodalmakat is ülni, mi itt pont egy falusi lakodalmat mutatunk be.” 

Hétvégén népi gasztronómiai kóstolókkal, termelői vásárral és számos programmal várják majd a kilátogatókat – tette hozzá az igazgató. Kezdésként a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csapatai fogják kitáncolni a májusfát a jánkmajtisi portáról, népi viseletben, ezt követően pedig bábcsoportok és művésztanya is várja majd a vendégeket.

„Természetesen azt sem felejthetjük el, hogy miről szól a pünkösd, a Szentlélek kitöltetése, az egyház születése, így a megszokott módon református liturgia szerinti istentisztelet is lesz a református templomban. Ezen kívül egy tárlat is megnyílik, Harangozó Imre néprajzkutató hozza el a kiállítást, amelynek a témája a csíksomlyói búcsú lesz, aktívan járt ki Csíksomlyóra, vett részt az alkalmakon, azonban mivel most nehezen jutunk ki oda, így mi hoztuk el ezt a néprajzi témát nem mellőző eseményt a múzeumfaluba.”

Ehhez erdélyi viseleteket jelenítenek meg a tárlatban, érintőképernyős felületeken pedig videóanyagokkal mutatják be, hogy valójában hogyan is zajlik egy ilyen búcsú Csíksomlyón – fűzte hozzá az igazgató.