Perzsa párduc Sóstón
Különleges nagymacska érkezett a Nyíregyházi Állatparkba a két éve itt született hímhez. A perzsa párduc az Európai Fajmegőrzési Program keretében jött a szabolcsi megyeszékhelyre azzal a céllal, hogy gyarapítsa a meglévő állományt.

Különleges találkozóra készül a nyíregyházi állatpark perzsa párduca. A 2014-ben már nálunk született nagymacska most lett ivarérett, így elérkezett az idő az utódnemzéshez. Az állatpark vezetése ezért a Hannoveri Állatkertből hozott számára menyasszonyt.

 

Szaporítás és visszatelepítés

 

Az állat 4 éves és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre, amelynek célja, a különleges ritka, veszélyeztetett állatok szaporítása, valamint a fogságban született állatok visszatelepítése természetes környezetükbe.

– Fontos, hogy ha sikerül mesterséges körülmények között tenyészteni, szaporítani – ami nem egyszerű –, akkor megpróbálhatjuk visszavadítani az állatot a természetbe, vagyis megtanítjuk önállóan létezni, vadászni - mondja Gajdos László a nyíregyházi Állatpark igazgatója. Most alakult egy ilyen program, amelyhez mi is szeretnénk csatlakozni, de ehhez az kell hogy szülessen kis perzsa párduc – emelte ki az igazgató.

 

Veszélyeztetett nagymacska

 

A perzsa párduc a a mai Irán területén őshonos, a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kg-osak is lehetnek. Mivel természetes zsákmányállatai erősen megfogyatkoztak, így élőhelyén gyakran ejt háziállatokat, ezért a helyi lakosok vadásznak rá, ráadásul testrészeit előszeretettel használják a tradicionális keleti gyógyászatban. Az orvvadászat mellett a populációk elszigetelődése és ez okból kialakuló beltenyésztettség is veszélyeztető tényezők. Egyedszáma mindössze 1200-1700 körül mozog.

 

Többszöri szaporulat

 

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége – melynek a Nyíregyházi Állatpark is a tagja – rendkívül fontosnak tartja a védelmüket, s egy genetikailag olyan változatos populáció kialakítását, amely visszatelepítésre is alkalmas állományt képezhet. A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott egy tenyészpárral a programhoz, s már több ízben volt szaporulat is. Utoljára 2014-ben született itt egy hím állat, s most hogy az ivarérett lett, a faj koordinátora egy nőstényt helyezett ki hozzá, tenyésztési céllal, így került a hannoveri nagymacska Nyíregyházára. A karantén idő lejárta után a leendő tenyészpár egy új, tágas kifutóban fog megismerkedni egymással, s remélhetőleg jövőre már szaporulatról is beszámolhatunk.

Piszár Tünde

(Fotó: Sóstó Zoo)