Pályaorientációs nap a Móriczban – Ötszáznál is több gyereket vártak a pénteki programokra

Több mint ötszáz diákkal és húsznál is több előadóval szerveztek pályaorientációs napot a Móricz Zsigmond Általános Iskolában. A tanulók megismerhették a nyíregyházi középiskolák kínálatát, előadásokat és bemutatókat szerveztek a hetedikeseknek, de egyes szakmákban is kipróbálhatták magukat a diákok.

Bűnmegelőzési oktatás a rendőrkapitányságtól és mentőautós bemutató a helyi szakemberektől – többek között ez is várta a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulóit pénteken az intézmény pályaorientációs napján. Az időjárás is kedvezett, így több programot is a szabadban tudtak megtartani. A három tagintézmény diákjait is meghívták péntekre, így több mint ötszáz fő vett részt a bemutatókon és előadásokon. A gyerekek a tornateremben kiállítóstandokat találtak, ott érdeklődhettek egy-egy intézmény vagy szakma iránt.

Továbbtanulási mutatók

A Móricz Zsigmond Általános Iskola azt is nyomon követi, hogy a diákok végül milyen intézményt választanak, hova mennek továbbtanulni.

A Covid előtt, már 2019 előtt is nagyon komoly pályaorientációs tevékenységet koordinált a Nyíregyházi Szakképzési Centrum a megyei iparkamara jóvoltából. Számos kiállításon, műhelyfoglalkozáson és üzemlátogatásokon vettek részt a gyerekek. Ez hozta azt a változást is, hogy egyharmad-kétharmad arányra módosult a gimnáziumot és szakképzést választó diákok aránya. A Covid kétéves időszaka kicsit visszavett ebből, az idei tanévben 50-50 százalékos a mutatónk, de igyekszünk visszaállítani a régi arányt, mert úgy gondolom, hogy az egy kedvező szám volt” – mondta Illés Zoltán, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetője.

Szakmák és intézmények

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum nyolc iskolája, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Északi Agrárképzési Centrum, de még a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is bemutatkozott a Móriczban. A hetedik osztályos diákoknak tájékoztató előadásokat is szerveztek, hiszen nekik a legaktuálisabb a kérdés.

Letelepedés Nyíregyházán

A városvezetés számára fontos, hogy a diákok tanulmányaik befejezése után is itthon maradjanak és Nyíregyházán telepedjenek le.

Itt vannak a különböző iskolák is, akik megmutatják, hogy mit kínálnak a továbbtanulási rendszerben és pontosan ez az egymásra épülő oktatás a lényeg, amelynek az lenne a vége, amit évek óta hangoztat az önkormányzat, hogy a gyerekek ebből a sok intuícióból, amit szereznek az évek során, válasszák majd Nyíregyházát, ha felnőnek. Jöjjenek vissza ide dolgozni vagy maradjanak itt és gyarapítsák a várost úgy, ahogy az elődeik tették” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere.

Bár a pályaválasztási időszak leginkább őszre és tavaszra esik, az intézmény folyamatosan, egész évben szeretne nagy hangsúlyt helyezni a megfelelő pályaválasztásra, ezért szervezték a pénteki programokat is.

Felismerni a tehetséget

A magyar általános iskolák pár éve kaptak egy tanítás nélküli munkanapot kifejezetten pályaorientációs célokra, így Nyíregyházán is már 2018 óta szerveznek ilyen programot.

A pedagógusoknak fontos szerepük van ebben, hogy ők egy picit irányítsák a diákokat a tehetségüknek megfelelően, hogy a szüleiket is meghallgatva tudjanak a terveik szerint továbbtanulni a jövőben. Mi, vezetők azt szeretnénk, ha a fiatalok itt maradnának a városunkban és a térségben, ne menjenek el más városokba. Ezért nagyon fontos az is, hogy milyen gazdasági társaságok vannak Nyíregyházán, milyen irányultsága van a fiataloknak. Ez a pályaorientációs lehetőség, amelyet kínálnak az iskolák, jó lehetőség a hetedik, nyolcadik osztályos diákok számára, hogy megnézzék, mi van a környéken” – mondta dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az intézmény célja, hogy a diákok testközelből ismerkedjenek meg azokkal a szakmákkal, amelyek iránt érdeklődnek, így az ágazatban dolgozó szakemberek elmesélhetik saját tapasztalataikat, válaszolnak a felmerülő kérdésekre, de akár a munkaeszközeiket is kipróbálhatják az iskolások.