Óvodafejlesztés – Több mint 88 millió forintból újul meg az orosi Nefelejcs Óvoda
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 88 millió forintból újul meg a Tündérkert Keleti Óvoda Nefelejcs Tagintézménye Oroson. A beruházás részeként az épület energetikai felújításán túl a külső homlokzat, valamint a teljes belső tér is megújul. Nagyobb tornaszoba, fejlesztőszoba, valamint egy sószoba kialakítása is folyamatban van, a jövőben pedig új szolgáltatásokkal is várják majd a gyermekeket.

Napelem a tetőn, szigetelt homlokzat új nyílászárókkal és kötelező kézfertőtlenítő a zsilipes beléptetőrendszerhez. Kívül-belül megújult a Tündérkert Keleti Óvoda Nefelejcs Tagintézménye Oroson. A munkálatokat ez év májusában kezdték, és várhatóan október közepéig el is készülnek a beruházással.

„Központi forrásból, pályázati forrásból 88 519 000 forintból valósul meg az óvodának a külső és a belső felújítása, új színezés van az óvodán, ezen kívül a hőszigetelés is elkészült, korábban már a tetőszerkezeteket is felújították, és a nyílászárókat, az ablakokat kicseréltük a hőszigetelési követelményeknek megfelelő nyílászárókra. Térburkolatok kerülnek elhelyezésre, a csapadékvíz elvezetése is megoldásra kerül, valamint egy mozgáskorlátozott bejárati lehetőség van biztosítva”

 – mondta el dr. Tirpák György önkormányzati képviselő az óvoda hétfői bejárását követően.

Ezeken túl az utcafronti kerítés lábazatának felújítása is folyamatban van, az épület belsejében pedig teljes festés, burkolatcserék és a világítótestek cseréje is megvalósult. Kicserélték a szekrényeket is, valamint új, leburkolt radiátorokat helyeztek el, de ezeken túl a szolgáltatások is megújulnak az óvodában – tette hozzá Török Edit, a Tündérkert Keleti Óvoda intézményvezetője.

„Szeptember 1-jén 75 gyermek kezdi meg három csoportban az óvodai életét ebben az épületben, ahol egy minőségi javulást fognak tapasztalni a régebbi szülők és gyermekek, hiszen megújul, gyönyörű környezetben fogadjuk őket. Egy nagyobb tornaszobában, sokkal több és jobb lehetőség van a mozgásra, a régi tornaszoba helyén kialakított fejlesztőszobában a sajátos nevelési igényű gyermekek, a logopédiai ellátásban részesülő gyermekek egy rendezettebb környezetben, kisebb, barátságosabb környezetben kaphatják meg a fejlesztést. A sószobánk is heteken belül elkészül, megérkeznek a sótéglák, ahol valamennyi gyermek részesül ennek az egészségmegőrző prevenciójában.”

Az intézményvezető hozzátette, minden nyíregyházi óvoda bejáratánál kézfertőtlenítőt helyeztek el, a gyermekeket pedig zsiliprendszerben veszik át az ajtóban a szülőktől. A most kezdő kiscsoportos gyerekek szüleit pedig a megfelelő higiéniai eljárásokat követően engedik majd be a csoportszobákba a beszoktatáshoz.

 

Fehér Attila

Kapcsolódó galéria

Óvodafejlesztés Oroson 20200831