Országos Innovációs Fórumot tartottak Nyíregyházán

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közös szervezésében érkezett kedd délelőtt Nyíregyházára az Országos Innovációs Fórum. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartott rendezvényen elhangzott, az egyik legfőbb célkitűzés az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, gazdaságfejlesztési képességének emelése. A fórumon az Innovációs és Technológiai Minisztérium Digitális Gazdasági és Innovációs Főosztályának vezetője a kutatás, a fejlesztés és az innováció hazai jövőképét meghatározó nemzeti KFI Stratégiáról, a jelenlegi helyzetről és a célokról is szólt.

Nikodémus Antal elmondta:

Hazánkban van most már egy nagyon dinamikus, nagyvállalati tudás, K+F tekintetében egy intenzív cégkör, amely sajnos egyedül, de a hátán viszi az innovációt, ráadásul kiemelkedő teljesítménnyel. Az igazi célja a Stratégiának, hogy ezt a folyamatot, példát át tudják venni elsősorban a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások.

Mint ismert, megyénkben működik a hetedik legtöbb vállalkozás az országban, több mint 30 ezer. Kutatás-fejlesztési és innovációs céllal 2015 és 2018 között 103 projekt keretében mintegy 5,6 milliárd forint támogatást kaptak a megyei szervezetek. A források 96 százaléka a vállalkozások támogatását célozta, ezek teljes egésze a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz került. Az Országos Innovációs Fórumon a gazdasági szereplők igényeit is felmérték, valamint a KFI pályázatokról is szóltak.

Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese kiemelte:

Az Innovációs Alap összforrása körülbelül 75 milliárd forint. Ennek a konzultációsorozatnak is az a célja, hogy pontosan tudjuk specifikálni, hogy az egyes konstrukciókra mekkora keretösszeget alakítsunk ki, illetve hogy mi legyen az egyes konstrukcióknak a belső szerkezete, alapja. Minden típusú vállalkozást megcélzunk majd, tehát akár azokat is, akik kezdeti szintű innovációban gondolkodnak, mondjuk valamilyen, már működő megoldást szeretnének adaptálni a vállalkozásukhoz annak érdekében, hogy versenyképesebbek legyenek. De olyanokat is segítünk majd természetesen, akik önállóan, de valamilyen új innovációt, K+F-en alapuló tevékenységet végeznének.

A rendezvény keretében együttműködési megállapodást kötött az INPUT Program és a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az IKT startup vállalkozások nemzetközi versenyképességének fokozása érdekében.

 

Dér Vivien