Öntözőzsák – Újfajta öntözőeszközt vezettek be a fiatal fák gondozására
Fotó: Szarka Lajos

A NYÍRVV Nonprofit Kft. – egy új technológiát alkalmazva – faöntöző zsákok segítségével szeretné elősegíteni a facsemeték egészséges fejlődését, mely a Nyíregyháza közterületein elültetett fák gondozásához könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldást biztosít.

Sóstón és a Bercsényi utcán lévő fiatal fáknál kezdték el tesztelni az öntözőzsákok használatát, melyeket ezt követően városszerte bevezetnek majd a NYÍRVV szakemberei. Az újonnan elültetett facsemetéknek különleges gondozásban kell részesülniük, hogy minél hamarabb meggyökeresedjenek és növekedésnek induljanak.

Az öntözőzsák használata nagyon hatékony, elősegíti a gyökeresedést és a mélyebb talajrétegekben tartja a gyökereket. A vízhasznosítása 100 százalékos, nincs vízelfolyás, párolgás. A most beszerzett zsákok 75 literesek, amelyek a feltöltés után 5–8 óra alatt szivárogtatják a vizet a talajba, amely 5–7 napra elegendő vizet biztosít a növény számára” – mondta el Kázmér László közterület-fenntartási ágazatvezető.

A fák tövére helyezett öntözőzsákokból folyamatosan szivárog a víz, így kevesebb párolgással és mélyebbre tud hatolni a folyadék, amely nagyon ideális az ültetési sokk után lévő fiatal fáknak. Most próbaképpen vásároltunk 30 darabot, amelyeket Sóstón és a Bercsényi utcán lévő fiatal fáknál kezdték el tesztelni. Ezeket más fákra is át lehet helyezni.

Az egynyári növényeket, dézsákat, cserjéket és virágpiramisokat minden másnap öntözzük, de ezeknél a vízhasznosulás nem olyan hatékony, mint ennél az öntözőzsáknál. A hőségben nagy a párolgás, illetve a vízelfolyás. További előny, hogy nem kell tányérozni a fát, és mégis a mélyebb rétegekben hasznosul a víz a gyökérzet táplálása érdekében” – tette hozzá az ágazatvezető.

A zsákot elegendő 5–7 naponta feltölteni, amely összelapul, ha már nincs benne víz, így könnyen látható, hogy mikor szükséges újratölteni. Az öntözőzsák nemcsak abban segít, hogy folyamatosan vízzel látja el a fát, hanem erőssé és ellenállóvá is teszi azt.

Kapcsolódó galéria

Öntözőzsákok Sóstón