Péntektől megkezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon
Fotó: Illusztráció

Ahogy minden évben, 2022. július 15. napján idén is megkezdődik az ítélkezési szünet valamennyi bíróságon, ami 2022. augusztus 20-áig tart.  Ez idő alatt a bíróságok – főszabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

A törvénykezési szünet első napja 2022. július 15-e (péntek), a Bíróságok Napja, ami a bíróságokon munkaszüneti nap, így ezen a napon nincs ügyfélfogadás sem.

polgári peres ügyekben - bizonyos kivételekkel - a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Így tehát, ha a bíróság határozatában 15 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt július 14-én vesszük át, azt egészen szeptember 5-ig tehetjük meg.

Kivételt képez ez alól a soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyek intézése, mint például;

  • a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,
  • sajtó-helyreigazítási per,
  • megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,
  • megelőző távoltartás, végrehajtási perek,
  • cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Nincs helye az ítélkezési szünet rendelkezéseinek alkalmazására akkor sem, ha a felek közösen ezt kérik a bíróságtól.

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

Fontos kiemelni, hogy a tárgyalásmentes időszakban a bírósági kezelőirodák a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva vannak és tartanak ügyfélfogadást. Így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, beadványaikat benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek.

A bírósági Ügyfélsegítő nap sem szünetel, a megye bíróságai minden szerdán 8-tól 16 óráig várják a jogkereső állampolgárokat előzetes bejelentkezés alapján. 

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék