Online megemlékezés a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából
Fotó: Szarka Lajos

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója. 2022. január 26-án, Kiryat Motzkin, Nyíregyháza izraeli testvérvárosa és a Mashmaut Központ szervezésében, egy nemzetközi online megemlékezésre került sor: „Holokauszt-emlékezés: Felelősség az egész társadalom számára” címen. A megemlékezéshez csatlakozott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint Kiryat Motzkin testvérvárosa, hogy együtt emlékezzen meg a holokauszt áldozatairól egy különleges nemzetközi virtuális esemény keretében. Jászai Menyhért, alpolgármester köszöntötte Nyíregyháza MJV vezetése és lakossága nevében a résztvevőket, valamint Dr. Holmár Zoltán, történész beszélt arról, hogy Nyíregyháza hogyan élte meg ezt a borzalmas időszakot.

Az esemény keretében, a szervezők mellett, beszédet mondott Izrael Állam Diaszpóraügyi minisztere: Dr. Nachman Shai, és Katarzyna Rybka-Iwanska, a Lengyel Köztársaság izraeli ügyvivője, valamint további izraeli-, lengyel-,  és német városok vezetői, intézmények képviselői emlékeztek a holokausztról, beszéltek az idegengyűlöletről, és arról, hogy hogyan lehet megelőzni ezeket a szörnyű jelenségeket.

A résztvevők mind kihangsúlyozták, hogy mindannyiunk kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A kirekesztő, emberi méltóságot sértő magatartás ellen pedig mindenkor kötelesek vagyunk fellépni.

A megemlékezésen Miriam Harel, egy 97 éves holokauszt-túlélő megrázó vallomása is elhangzott, aki a lodzi gettóból került Auschwitz-Birkenauba, majd Bergen-Belsenbe, ahol találkozott Anne Frank-kal, akinek a naplóját számos nyelvre lefordították, és aki a tábor felszabadulását sajnos már nem élte meg. Miriam Harel asszony a sok átélt borzalom ellenére nem veszítette el a hitét, több könyvet írt, a mai napig rendszeresen részt vesz iskolásoknak szervezett oktató programokban, hiszi, hogy az emlékek életben tartása nagyon fontos, megakadályozza, hogy hasonló borzalmak megismétlődjenek a világban.

Nyíregyházáról, az eseményhez online becsatlakoztak - a Nyíregyházi Hitközség épületéből - a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai is, akik minden évben méltón megemlékeznek, és dolgozza fel a holokauszt szörnyű eseményét.  Az intézmény diákjai és tanárai számos holokauszttal foglalkozó programban vettek már részt. Vándorkiállítások helyszínéül is szolgált az iskola - Anna Frank naplója, Auschwitz album, Falak-jelek-sorsok.  A diákok helytörténeti kutató munkát is végeznek, a nyíregyházi zsidóság történetéről készült tabló a gimnázium aulájában látható.

Kapcsolódó galéria

Nemzetközi Holokauszt Emléknap 2022 - online