Halad a Zöld Kerék – Január végére már gyalogtúrát hirdet az alapítvány
Fotó: Zöld Kerék Alapítvány

A hó és fagy ellenére gyalogtúrát hirdet január 29-re a Zöld Kerék Alapítvány. Ezzel együtt értékelték a tavalyi esztendőt, készülnek az idei szezonra, és ők is töprengenek az autós-gyalogos-kerékpáros háromszög igazságán.

Bringás programmal kezdtük a 21-es esztendőt – ez áll a Zöld Kerék Alapítvány tavalyi év értékelő beszámolójában. 2022. január 29-re pedig gyalogtúrát hirdetnek. Szombaton, délelőtt 10 óráig lesz a találkozó a sóstóhegyi Szabó Lőrinc Általános Iskola előtt, majd a nagy kalandok előtt indul a csapat. A közel háromórás túra eddig még talán felfedezetlen, de nem is olyan távoli vidékre invitálja a gyalogosokat, könnyű és változatos terepre, a nádastól a fenyőerdőig. Vadregényes, igazi kis ékszerdoboz a hely, ahol barangolni fognak, kisebb dombok teszik izgalmassá a sóstóhegyi tájat. Hatalmas madárfészkek és vadetetők, vadlesek mellett halad majd az út. Minden érdeklődőt szeretettel fogad a tagság. 

„A Zöld Kerék Alapítványt Garainé Nagy Éva alapította 1997-ben, az apósa emlékére, aki kerékpárversenyző volt, és elég jó országos eredményeket is ért el. Mi azóta gurítjuk a zöld kereket. Nekünk az a célunk, hogy minél több embert megmozgassunk, megszerettessük a kerékpározást és a természetjárást az emberekkel. Az élmény és a sport is fontos. Ha élmény, akkor kimozdulunk, kijövünk a kényelmi zónából, túrázunk, nevetünk, beszélgetünk, sportolunk. Összevetve, minden jó, amiben mozgás van” – tájékoztatott Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Tarcali kerekezéssel kezdték a tavalyi évet, amivel erőpróba érem is járt. Küllők és emlékhelyek címmel hirdettek túrát a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel közösen, irodalmi emlékhelyek után kutatva. Májusban Gávavencsellőre, a Sváb Tájházba, Balsán pedig az Ökoturisztikai központba látogattak. Biriben a Gyógyító Buddha Sztúpát nézték meg. A Bringa Sulit Leveleken és Nyírgyulajban mutatták be, majd felkeresték Nyírtelken a levendulakertet. Tokajban strandoltak, és megszervezték a sérült fiatalok Mosoly Táborát. Jártak Sárospatakon és a gávavencsellői úszóeseményen. Nagyhalászban szántóversenyen, Tokajban utcazenei fesztiválon. Nyíregyházán részt vettek az autómentes nap programjaiban.

A szervezőcsapat, a szűk mag 15 kerékpáros ember, aztán 20–30, olykor akár 100 ember is összegyűlik egy-egy izgalmasabb eseményre. Ilyen volt például tavaly nyáron – az említetteken túl – a Szent Iván éjjele, amikor belegurultak az éjszakába. Fénycsóvák csodája és a Vox zenéje tette feledhetetlenné az estét.

„Egy gyalogtúra volt nagyon szép, amikor Bélapátfalváról felmentünk a Bélkő hegyre. Az egy lebontott, kibányászott hegyoldal. Csodálatos kilátással, hulló levelekkel, maga volt a csoda.

Az idei tervek szerint áprilisban kezdjük a kerékpáros szezont. Reméljük, hogy akkorra kész lesz a Tokajt elkerülő kerékpárút, és annak a felavatása, valamint van egy erőpróbánk, amihez egy szuper érmünk van, úgyhogy nem fogunk unatkozni ebben az évben sem” – mondta Kazai Béla.

Szó esett a Zöld Kerék elnökével a városi kerékpárutakról is, mely a bringások szerint kicsit dimbes-dombos, de szeretik, mert a miénk. A belvárosi kerekezés egy másik téma, nyilván kibékíthetetlen az ellentét a gyalogosokkal és autósokkal szemben. Pedig, jó lenne két kerékre szállni, gondoljunk például a környezetszennyezésre – folytatta az elnök, de ez már egy másik híradónak a témája. Most a legfontosabb a szombat délelőtti sóstói túra, mely kimozdítja az embert a téli lustaságból.