Oltás az idősek otthonában – Január óta nem volt koronavírusos beteg az intézményben

Nagyjából 50 ellátott kapta meg a koronavírus elleni harmadik védőoltást szerdán a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában. Az intézményben már januárban is kiemelkedően magas volt az oltási hajlandóság, a harmadik adagot is szinte ugyanannyian igényelték. Az intézmény tavaly ősszel és télen is küzdött a járvánnyal, viszont év elejétől, miután az oltásokat felvették, nem volt újabb koronavírusos megbetegedés.

A koronavírus elleni vakcina harmadik adagját kapta meg szerda kora délután Arany Szabolcs, a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona egyik lakója. Az intézményben, ahogy lehetett, augusztus elejétől ismét elkezdték a vakcinák beadását. Azok kaphatnak harmadik oltást, akik legalább négy hónapja felvették a másodikat. Az ellátottak körében közel 100 százalékos volt a jelentkezés a védőoltásra év elején, és most is hasonló az érdeklődés.

Elsősorban a saját egészségem miatt vettem fel az oltást, nem szeretnék napokig vagy hónapokig a kórházban feküdni. Korábban már kilencszer voltam műtve, nem vagyok már 18 éves, hanem 78 éves vagyok” – mondta Arany Szabolcs.

Nagyon jó tapasztalataim voltak, nem éreztem utólag sem semmit, nem volt semmi tünetem, én bízom benne és elsők között mindig jelentkeztem az oltásra” – tette hozzá egy másik lakó, Vidáné Glatz Mária.

Ütemezett oltás

Augusztusban hetente egy alkalommal oltották az ellátottakat, egyszerre nagyjából ötven főt. Augusztus 25-re már összesen 198-an kapták meg a harmadik adag vakcinát is. A következő időszakban elkezdődik a dolgozók oltása is, majd sorra kerülnek azok, akiknek a későbbiekben jár le a négy hónapos várakozási idő.

Veszélyeztetett korosztály

Nemcsak az idősek és az idősotthonokban élőknek és dolgozóknak fontos a harmadik oltás felvétele, ettől függetlenül ez a korosztály a legveszélyeztetettebb.

Egy ilyen intézményben, ahol sok krónikus beteg, idős személy van egy szoros közösségben összezárva, itt fokozottan fontos az oltás felvétele, mert ha itt ismételten megjelenne a fertőzés, egy veszélyeztetett csoportba tartozó személynél sokkal könnyebben alakulnának ki szövődmények. Ezt szeretnénk a harmadik oltással minél inkább megelőzni, illetve ennek a kockázatát szeretnénk csökkenteni” – nyilatkozta dr. Kiss Csaba háziorvos.

Kialakult a nyájimmunitás

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona 305 férőhelyes és valamivel több mint 170 a dolgozói létszám. Az előzetes felmérések szerint az oltási hajlandóság ismét magas. Az intézmény vezetője úgy nyilatkozott, a közösségükben már kialakult a nyájimmunitás.

Az ősszel nagyon sikeresen tudtunk védekezni, de november közepétől január 4-ig voltak betegeink az intézményben. Január 4-én véget ért az intézményen belüli járvány. Országosan ez után jött a csúcspont, de mi azt vettük észre, ahogy megkapták a lakók és a dolgozók az oltást, attól kezdve, január 4-től nem volt új beteg a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában. Mindenki egészséges, legalábbis a Covid szempontjából” – tette hozzá Vári Zoltán intézményvezető.

Látogatható az intézmény

Ennek is köszönhető, hogy az élet közelíti a normális kerékvágást az intézményen belül. Az idősek otthonába látogatók jelenleg csak védettségi igazolvánnyal jöhetnek be, az ellátottak viszont szabadon elhagyhatják az intézményt.