OTDK Plusz Nyíregyházán – Az ország legjobbjai találkoztak a Nyíregyházi Egyetemen

Nyíregyházán találkoztak az OTDK legjobbjai kedd délután, az egyetemen adták elő munkájukat és értékelték egymás kutatásait a hallgatók. Tehetség, szorgalom és szerencse, hogy megfelelő mestert találjon a diák – ezek a tényezők a legfontosabbak az OTDK-n, így nyilatkozott a tanács elnöke. Alkalmanként a felsőoktatásban tanulók nagyjából 10 százaléka vesz részt a legnagyobb hazai tudományos seregszemlén.

2021 tavaszán – történetében először – online formában tudták csak megrendezni az OTDK-t. A rendezvénysorozatban több mint ötezer hallgató vett részt. A hazai felsőoktatás legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia idén 70 éves, most tavasszal a 35. alkalommal mérték össze tudásukat a hallgatók. A Nyíregyházi Egyetem adott otthont az OTDK 2 szekciójának is: a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekciónak és a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekciónak, 2021. április 20. és 22. között.

Ez természetesen rang és szakmai elismerés számunkra. Úttörők voltunk abból a szempontból – több más egyetemmel együtt –, hogy online kellett megrendezni ezt a konferenciát. Ezt sajnáltuk, mert a diákok nem tudtak eljönni ebbe a csodálatos városba, a nagyszerű kampuszra, viszont most egy kicsikét pótolhatjuk ezt. 20-30 hallgató fogja bemutatni most az előadását, reméljük, hogy visszatérnek, mind a vendégek, mind azok a diákok, akik annak idején csak online tarthatták meg az előadásukat” – nyilatkozta dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A Nyíregyházi Egyetem diákjai is aktívan részt vettek, 2., illetve 3. helyezett és különdíjas is lett közöttük. A Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekcióban 22 tagozatban, összesen 236 pályamunka érkezett, a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekcióban 21 tagozatában 155 dolgozatot adtak be a magyarországi és 5 határon túli intézményből. A várakozások ellenére még többen vettek részt idén az OTDK-n, mint a korábbi években.

A legjobbak versenye

Az országban a felsőoktatásban tanulóknak a 8-10 százaléka használja ki azt a lehetőséget, hogy mester-tanítvány viszonyban többet tesz, mint amit kérnek tőle. Ebből lesz az elit: a tehetség, a szorgalom meg a szerencse, hogy mesterre találjon. Az a tapasztalatunk és a mondásunk is, hogy a TDK mindig megújul, mindig újak a diákok, a témavezetők és a bírálók is, de aki egyszer elköteleződött, az ott marad. Mesterként vagy bírálóként. Van egy olyan erős magja a társadalomnak, nemcsak pedagógusok, hanem matematikus, fizikus, testnevelés, sport és orvostudomány, 16 ilyen halmaz, akikre lehet számítani, hogy az új értelmiség mindig megújulva viszi előre az országot” – mondta prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

Személyes találkozás

Az OTDK történetében most először volt úgynevezett OTDK Plusz kísérőrendezvény, amelyen a tagozatok első helyezést elért dolgozatainak előadói ismét versenyezhettek. Ennek egyik helyszíne volt a Nyíregyházi Egyetem. Erre a rendhagyó eseményre azért volt szükség, mert idén minden online zajlott. A versenyben résztvevők közül 1-1 előadó lehet győztes mindkét szekcióban, a győztest pedig a versenyzők szavazólapokkal saját maguk döntötték el.

Innováció és tehetséggondozás

A technológiai fejlődés soha nem látott mértéket öltött a 21. században, a munkaadók számára fontos, hogy felkutassák a legtehetségesebb munkaerőt, többek között azokat, akik az OTDK-hoz hasonló versenyeken is kiemelten szerepelnek – mondta a stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Nyíregyházán.

A tehetségek felkutatása, megtartása, ösztönzése, gondozása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bír. A tehetséggel lehet élni, el is lehet herdálni, éppen ezért a pedagógusoknak, az egész oktatási rendszernek óriási a felelőssége abban, hogy ezeket a tehetségeket megtalálja, ösztönözze, kitartásra nevelje. Amennyiben ezek a fiatalok a művészetek, a tudományok vagy akár a sport területén sikereket érnek el, akkor a közreműködésünk az egész közösség, illetve az egész nemzet szempontjából hasznosulni tud. Ugyanakkor a tehetségek gondozása nem áll meg az oktatási rendszer keretein belül, a munkaerőpiacon folytatódik” – tette hozzá Nagy Balázs.

2023-ban a 36. OTDK Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció rendezője a Pécsi Tudományegyetem lesz.

Kapcsolódó galéria

OTDK Plusz tudományos program az egyetemen