Oltás – A kismamák és a várandós anyukák számára indítottak oltási kampányt
Fotó: Illusztráció

A kismamák és a várandós anyukák számára indított oltási kampányt a nyíregyházi operatív munkacsoport javaslatát elfogadva a városi önkormányzat. A cél, hogy a kismamák és a várandós anyukák minél nagyobb számban vegyék igénybe a koronavírus elleni vakcinát, ezzel védettséget szerezve maguk és a csecsemőik, magzataik számára.

 

Magyarországon március 26-ától regisztrálhatnak a kismamák a koronavírus elleni védőoltás felvételére. A szakemberek a kismamáknak a 2. és 3. trimeszterben ajánlják az oltás felvételét, azaz a várandósság 4. hónapjától. A fertőzöttek számának emelkedésével arányosan a várandósok is nagyobb veszélyben vannak, nagyobb a fertőződés kockázata. Az élet védelmében a nőgyógyász és immunológus szakemberek javasolják a kismamák vakcinázását, ezáltal a súlyos szövődmények megelőzhetők. Emellett a vakcina hatására termelt anyai ellenanyagok a méhlepényen keresztül hatékonyabban jutnak be a baba szervezetébe, így ő is védettséget szerez már az anyaméhben. Éppen ezért – a nyíregyházi operatív munkacsoport javaslatát elfogadva – az önkormányzat külön oltási kampányt indított a területi védőnők bevonásával.

„Próbálunk a kismamáknak egy olyan hiteles információt átadni, hogy érzékeljék, a védőoltás beadása sokkal veszélytelenebb, mint megkapni a vírust. Azt vettük észre, hogy feltűnő a magzati elhalások és vetélések száma ebben a covidos időszakban. Elmondjuk a kismamáknak azt is, hogy sokkal kevesebb szövődménye van az oltásnak, mint a vírust elkapva a szövődményeknek” – mondta el televíziónknak Holikné Sajtos Ágnes védőnő.

Az elmúlt napokban az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság védőnői minden kismamát telefonon kerestek meg annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos információ, az esetleges kérdéseikre, félelmeikre választ kaphassanak. Nyíregyházán jelenleg 565 gyermekét váró kismama közül 552 főt értek el a védőnők, akik közül 118-an már felvették az oltást, további 43 fő regisztrált oltásra, 49 fő pedig már átesett a koronavírus-fertőzésen. Az adatok csaknem 29%-os oltási hajlandóságot mutatnak, amely még alacsonynak tekinthető, ezért bíznak abban, hogy a közeljövőben azok is rászánják magukat a védőoltás beadására, akik eddig még gondolkodtak, bizonytalannak érezték magukat a döntésben – áll az operatív munkacsoport közleményében.

„Jelenlegi ismereteink szerint az oltással járó problémák, veszélyek minimálisak. Ugyan a szérumgyártó cégek egyértelműen nem javasolják terhesek részére, hiszen nincs kellő vizsgálat, viszont maga a betegség megkapása, átadása a magzatnak, vagy később az újszülöttnek, sokkal nagyobb veszéllyel jár. Amerikában volt egy 28 ezres kivizsgálás, és Izraelben is tömegesen, 100 ezer számra oltották a terheseket. Semmi olyan szövődményt nem találtak, ami speciálisan a terheseket érintette volna. Tehát összerakva a kérdés itt a harmadik hullámban, az óriási halálozási szám mellett, és ismerve, hogy több kismama van nagyon súlyos állapotban jelenleg Magyarországon, én azt mondom, hogy sokkal kisebb veszéllyel jár megkapni az oltást, véleményem az, hogy oltani kell” – tájékoztatott dr. Pap Károly szülész-nőgyógyász szakorvos, a Jósa András kórház Szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa, a Magyar Nőorvos Társaság főtitkára.

A kismamák Pfizer és Moderna vakcinát kaphatnak, de az oltás felvételének most is feltétele az előzetes regisztráció a vakcinainfo.gov.hu weboldalon, majd ezt követően telefonon tudnak időpontot egyeztetni a Jósa András Oktatókórházban a kismamák oltására külön kialakított oltópontra, a +36-20/460-8117-es telefonszámon. Felhívják a figyelmet arra, hogy az oltópontokra a kismamák csak a megadott időpontban érkezzenek, annak érdekében, hogy jelentős várakozás nélkül, biztonságosan lebonyolítható legyen a vakcináció. Fontos, hogy vigyék magukkal a terhesgondozási kiskönyvet.