Levegőfertőtlenítő az óvodáknak – Nyitásra készülnek az önkormányzat intézményei
Fotó: Szarka Lajos

Nyolcvan darab légtisztító készüléket kaptak az önkormányzat óvodái, intézményenként tíz darabot. A takarítás és a fertőtlenítés folyamatos az óvodákban, maximum ötfős csoportokkal működnek március nyolcadikától. A jelenlegi tervek szerint április 19-től nyitnak az intézmények, hétfőtől várják a gyerekeket Nyíregyházán is.

Már működnek a levegőtisztító berendezések a Tas utcai óvodában, ez az intézmény is tíz gépet kapott. Minden csoportszobába, az irodákba, a tornaszobába és a folyosóra is jutott. Már több mint egy hónapja használják.

„Minden óvodapedagógus és dajka néni megtanulta, hogy hogyan kell működtetni a gépet, hogyan tudja biztonságosan használni, hogy az óvodás gyerekek a távirányítóval ne kapcsolják be. Fontos, hogy zárt térben az ablakokat be kell zárni és így használhatjuk, amikor a gyerekek a csoportszobákból kimennek, természetesen egy nagy szellőztetést újra meg lehet tenni. Úgy érezzük, hogy sokkal jobb a levegő, párásítani is tud ez a berendezés” – mondta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Második ütem

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata egy sikeres pályázatból tudta ezeket beszerezni, az óvodafelújítási program második ütemében. Ebben a projektben nyolc óvoda és egy bölcsőde vett részt, többek között a neveléshez szükséges eszközöket, kül- és beltéri játszóeszközöket, bútorokat és konyhai, valamint számítástechnikai eszközöket is be tudtak szerezni az intézményeknek.

„Nagyon örültünk annak, hogy az igényfelmérés alapján 60 millió forintért különböző eszközöket vásároltunk, ezek között található meg az a 80 levegőtisztító is, amit az intézmények kaptak. A gépek lényege, hogy ultraibolya-sugárzást bocsát ki magából és elöli a vírust, illetve a baktériumokat, ugyanakkor van benne egy levegőtisztító, porbefogó funkció is, tehát a szállóportól is megtisztítja az adott helyiséget, úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy ezeket az eszközöket tudjuk biztosítani az óvodák számára” – nyilatkozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Folyamatos az ügyelet

Az óvodák március nyolcadikán, a járványhelyzet miatt bezártak, viszont szigorú szabályok mellett, folyamatosan biztosították a gyermekfelügyeletet. Az elmúlt hetek adataiból az látszik, ezt egyre több szülő igényelte.

„Betartottuk a veszélyhelyzeti intézkedéseket, egy csoportban maximum öt fő gyerek lehet, most már ott tartunk, hogy több mint száz csoportban, több mint ötszáz gyerek, aki eddig is igénybe vette az ügyeleti ellátást és velük foglalkoztak az óvodapedagógusok. Ez zökkenőmentesen megtörtént. A jelen tudásunk szerint jövő héten hétfőn nyitnak az óvodák” – tette hozzá az alpolgármester.

A Tas utcai óvodában is betartották a szabályokat, mindenki megértette, hogy csak azokat a gyerekeket tudják fogadni, akiknek dolgoznak a szülei. Megszervezték az étkezés biztosítását is, erre nagy volt az igény az elmúlt hetekben. A fertőtlenítés és a takarítás mindennapos az intézményben, a járvány idején még nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző eszközök, ajtók és szekrények tisztítására.

Hétfőn nyitnak

Április 19-én nyit az óvoda, hétfőtől újra teljes létszámmal működhet az intézmény.

„Folyamatosan telefonálnak a kedves szülők, akik már hétfőn szeretnék a gyerekeiket az óvodában látni, folyamatosan fogadjuk a hívásokat és természetesen minden óvodás gyermeket várunk. Úgy gondolom, hogy a 180 fős férőhelyen legalább 160-170 gyereket várunk hétfőn a teljes személyzettel és a teljes alkalmazotti közösséggel” – mondta Szikszainé Kiss Edit intézményvezető.

Szerdán hat csoportban összesen 30 gyermek volt az óvodában, az intézményvezető azt mondta, hogy természetesen nekik is nagyon örültek és ugyanúgy foglalkoztak velük, de már várják a nyitást, hogy minél több gyerekkel találkozzanak.

Kapcsolódó galéria

Légtisztító az Eszterlánc óvodában