Nyírségvíz – Idén mintegy 160 millió forintot költenek a szennyvízelvezetés fejlesztésére

Idén mintegy 160 millió forintnyi fejlesztést hajtanak végre a Nyírségvíz Zrt. szennyvízelvezetési és -tisztítási infrastruktúrájában. Rövid-, közép- és hosszú távú fejlesztésekkel készül a társaság a következő évekre, amelyek keretében megújulnak csatornahálózatok, tisztítótelepek, valamint megszüntetik a komposztálótelep szaghatásait is.

Nyíregyháza szennyvízcsatorna-hálózatát még a 60-as években kezdték kiépíteni, mely 2016-ban fejeződött be véglegesen. Ekkorra elérte a 96,7%-os csatornaellátottságot, amely európai szinten is kiemelkedőnek mondható. A hálózat hossza 760 kilométer, amely magában foglal 219 darab közterületi szennyvízátemelőt és 326 darab házi átemelő üzemet. A közművagyon így meghaladja a 22 milliárd forintot.

„Ennek a közművagyonnak a megfelelő karbantartása és jó állapotban tartása az egyik legfőbb feladata a társaságunknak, valamint ennek a vagyonnak a megfelelő állapotban tartására készülnek az úgynevezett gördülő fejlesztési tervek. Ez három ütemből áll, van egy rövid távú, ami egyéves időszakot ölel át, van egy középtávú, ami 3 éves időszakot, és egy hosszabb távú, 5 éves időszakot átölelő. Figyelembe véve a rendelkezésre álló forrásokat, ezeknek a megvalósításával tudjuk a megfelelő állapotot biztosítani a közműveinken” – mondta el televíziónknak Tóth György, a Nyírségvíz Zrt. csatornázási ágazat műszaki vezetője.

A szennyvízelvezető rendszeren, a szennyvíztisztító telepeken és a komposztálótelepeken jelentkeznek ezek a beruházások, melyekre idén 160 millió forintot szánnak. Ennek fele a szennyvízelvezető rendszeren, mintegy 57 millió forint a szennyvíztisztító telepen, és 22 millió forint a komposztálótelep fejlesztésén jelentkezik idén. Tavaly energiahatékonysági pályázatokon számos szivattyút szereztek be, idén szintén szivattyúkat és gázmotorokat szereznek be pályázati forrásból.

„Ami a lakosságot fogja érinteni ezekből a fejlesztésekből, a csatornahálózat egyik legfontosabb beruházása a Vasvári Pál utcai csőbélelés, ami 57 millió forintba fog kerülni, a kisebb kellemetlenségért elnézést kérünk, ez azonban az iskolakezdésre befejeződik. A tisztítótelepeken a mechanikai tisztítóberendezéseket, és egy jelentős dolog, ami problémát is okoz, a szaghatás miatt a komposztálótelepen a kapuk cseréje történik meg a lehetőségeink szerint.”

A hat meglévő kapuból négyet idén, a maradék kettőt pedig a következő időszakban cserélik ki – tette hozzá Tóth György, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a felhasználók is sokat tehetnek a szennyvízhálózat megfelelő működéséért. Az úgynevezett elválasztott rendszerű csatornahálózat miatt a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetése külön történik. Amennyiben a villámzáporok esői a szennyvízhálózatba kerülnek, jelentős fennakadást okozhatnak a szennyvíz elvezetésében. Éppen ezért felállítottak egy csoportot, amely a hálózatot ellenőrzi, céljuk pedig, hogy kiszűrjék ezeket az illegális bevezetéseket, ezzel csökkentve a csatornahálózat terhelését. Arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy idegen anyagot ne juttassanak a csatornahálózatba, azok ugyanis az üzemeltetésben okozhatnak fennakadást, és akár egy nagyobb körzet szennyvízelvezetését is veszélyeztethetik.