Nyíregyházán próbál Mikó István – Mandala Nyár Hyppolittal

Az 1931-ben bemutatott második magyar fekete-fehér hangosfilm óriási karriert futott az azóta eltelt évtizedekben a hazai színházakban. Nem csoda, remek a sztori, kiváló a zene, és sokat ígér a Csortos Gyula, Kabos Gyula, Gózon Gyula hármas által felvezetett produkció, Jávor Pállal fűszerezve. De története van a nyári nyíregyházi előadásnak is.

Egy évvel ezelőtt még szegény Dobos Laci kért fel arra, kapacitált, hogy csináljuk már meg a Hyppolitot itt a Mandalával. Fel is kért, sajnálatos módon ő közben meghalt, de maradt ez az elképzelés. Rá is emlékezünk ezzel a premierrel. Előbb volt ez a felkérés, minthogy én megrendeztem a Turay Ida Színházban, egészen véletlen ott is ezt akarták bemutatni.

– mesélt az előadás előzményeiről Mikó István.

Mikó Istvánnak ez már a harmadik Schneider Mátyás szerepe, hiszen Sopronban is eljátszotta már. A hírek szerint a szerep Kabos Gyula első hangosfilmje. Eisemann Mihály remek dalai sem feledtetik a mondanivalót, melyen oly jókat nevet a közönség.

Azok az alap dolgok, hogy valaki, akinek pénze van, de műveltsége, vagy pedig olyan társadalmi pozíciója nincs, pénzzel úgy gondolja, hogy sok mindent meg lehet vásárolni. A kivagyiság, a mások majmolása, ha körbenézünk a mai életben sem ismeretlen. Tehát, amikor a közönség beül és rötyög, akkor saját magán is fog röhögni, mert sok olyan esemény zajlik a színpadon, amivel magunkra ismerünk.

– nyilatkozta a rendező.

Magunkon vagy a szomszédon nevetünk, mindegy is. Schneider Mátyáson mindenképp, amikor elhangzik a mára már klasszikus mondat:

A hagymához is hagymát eszek.

Hyppolitot, a címszereplő lakájt a Mandala legénységéből választotta a rendező.

Az egyik telefonbeszélgetésünk alkalmával mondta, hogy ő rám gondolt és ez végleges is. Ez nagy megtiszteltetés, ugyanakkor elég komoly feladat, mert nagy elődök után kell eljátszani ezt a szerepet. Ugye elég sok feldolgozás volt már, de ha csak Csortos Gyulára gondolunk, már komoly a feladat, de említhetem Eperjes Károly nevét, és nagyon sok mindenkit, mert szerte az országban rendszeresen műsorra tűzik ezt a nagyon népszerű darabot, és sok nagy név játszotta már a szerepet.

– fogalmazott Bódis Gábor.

A filmet 2000-ben beválasztották az Új Budapesti Tizenkettőbe, 2012- ben pedig bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé, és megérdemelte a digitális restaurálást is.

A zenés vígjáték nyíregyházi bemutatójára nyáron, a 28. Mandala Nyár programjában kerül sor. Megelőzi ezt egy újfehértói előbemutató és jó néhány kelet-magyarországi előadás.

 

Matyasovszki Edit

Fotó: Turay Ida Színház