Nyíregyházán (is) képzik az új fegyõröket
A börtönök zsúfoltságának csökkentésére 2010 óta mûködik férõhely-bõvítési program, amelynek köszönhetõen 2015-ben négy börtönben összesen több mint nyolcszázzal nõtt a férõhelyek száma. A program keretében további 8 új börtön épül, ebbõl kettõ a megyében, a képzési rész Nyíregyházát is érinti: az egyetem ad helyet az oktatásnak.

Kunmadarason egy ezerfõs, míg Ózdon, Kemecsén, Csengerben, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fõ elhelyezésére szolgáló bv. intézet létesül. Szerkesztõségünk kérdésére Orosz Zoltán, bv. õrnagy, a BvOP szóvivõje kiemelte: az új beruházásoknak köszönhetõen a telítettség 100 százalék alá csökken.

 

Kiváló helyszín az egyetem

 

Együttmûködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Egyetem és a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja (BVOTRK) 2016. december 2-án. Az új börtönök személyi állományának biztosít képzési helyszínt az egyetem, illetve a kollégiumában szállásolja el a büntetés-végrehajtási hallgatókat és az oktatókat. A BVOTRK Budapesten több mint 20 éve végzi a büntetés-végrehajtáshoz felszerelõk oktatását, azonban a férõhelybõvítés miatt szükséges szélesíteni a képzési kapacitást és további helyszíneken is elindítani az oktatást, hogy minden új kolléga megkapja a megfelelõ kiképzést az új börtönök felépüléséig. Orosz Zoltán hangsúlyozta: – A Nyíregyházi Egyetem kiváló helyszínül szolgál a szakképzésnek, a kollégiumában pedig megfelelõ szállást tud biztosítani mind a hallgatók, mind az oktatók részére. Nyíregyházán a képzés 2017 januárjában indult, modulonként több mint 300 fõ vesz majd részt a büntetés-végrehajtási felügyelõi szakképzésen.

 

Elhivatottság is kell hozzá

 

– Nem csak a biztonság fenntartása lesz a feladata annak a 476 fõnek, aki a 2017. január 13-ai ünnepélyes megnyitót követõen kezdte meg tanulmányait, hogy a képzés végeztével büntetés-végrehajtási felügyelõként kezdhesse meg munkáját – jelezte Orosz Zoltán. A tanulóknak nem lesz könnyû dolguk a következõ hónapokban, hiszen a velük szemben támasztott magas szakmai elvárásoknak való megfelelés érdekében, igazi elhivatottsággal kell belevetniük magukat a tanulásba. A felkészüléshez azonban minden segítséget megkapnak, színvonalas elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek, mely kapcsán számos területtel ismerkedhetnek meg.

[REKLAM]

A rendvédelmi alapfeladatokon túl – mely jogi, informatikai, kommunikációs, lõelméleti ismereteket, fizikai és angol nyelvi felkészítést is magában foglal – biztonsági és speciális jogi felkészítésen is részt vesznek.

 

Reintegrációs ismeretek

 

A szóvivõ kiemelte: – A magyarországi büntetés-végrehajtás kiemelkedõ törekvése elõsegíteni, hogy a fog­va­tartottak szabadulásukat követõen képesek legyenek visszailleszkedni a társadalomba, olyan életmódot követve, melynek nem része újabb bûncselekmények elkövetése. Ennek eléréséért a büntetés-végrehajtásban dolgozó felügyelõk napi kapcsolatuk folytán sokat tehetnek, így felkészítésük nem nélkülözheti a reintegrációs ismereteket sem.

 

Fél év után állományba

 

A büntetés-végrehajtási szervezet újonnan indult, gyakorlatorientált büntetés-végrehajtási felügyelõ szakképzése Budapesten és a Nyíregyházi Egyetemen zajlik, hat és fél hónapon át. 

[REKLAM]

Az iskola idején már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetõséget és utazási költségtérítést biztosít a büntetés-végrehajtás. A képzésben részt vevõ valamennyi új munkatárs még 2017-ben a büntetés-végrehajtási szervezet állományába kerül. A képzés célja, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgán majdan megfelelõ felügyelõk szakmai magabiztossággal a reintegrációs törekvések szem elõtt tartásával, a szakma és a kor elvárásainak megfelelve végezzék munkájukat a szervezetben.

 

Toborzás: még jöhetnek!

 

Orosz Zoltán fontosnak tartotta jelezni, hogy a büntetés-végrehajtás továbbra is várja azon leendõ munkatársai jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a szakma iránt és jövõjüket a büntetés-végrehajtás szervezetében képzelik el, továbbá az alábbi feltételeknek megfelelnek:

– magyar állampolgárság és állandó belföldi lakhely,
– betöltött 18. életév, 
– érettségi megléte, illetve tiszti beosztásra jelentkezõknél felsõfokú végzettség igazolása,
– büntetlen elõélet,
– egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasság,
– a jelentkezés felsõ korhatára 55 év.

 

Csábító jövõkép

 

A kezdõ fizetés tiszthelyettesek esetén minimum havi 220 ezer forint, amit évi 200 ezer cafetéria egészít ki. Emellett ruházati és lakhatási költségtérítés, mobilflotta-használat, kedvezményes üdülési lehetõség és adott esetben szociális támogatás is jár. A szóvivõ szerint: – A hivatásos állomány számára a börtön stabil, kiszámítható, hosszú távra tervezhetõ munkahelyet teremt, melyhez képzési és elõmeneteli lehetõségek társulnak.

Tarczy Gyula