Norvégul ropta a nyíregyházi sikercsapat
Egy rendhagyó mûsor mellett a táncoktatás is kiemelt szerepet kapott a 4 for Dance most zárult projektjében. A Tánckluzív címet viselõ nemzetközi pályázat célja a magyar és a norvég kultúra kölcsönös megismertetése volt.

Mérföldkõnek tartják karrierjükben a 4 for Dance tagjai most zárult nemzetközi projektjüket, a fiúk a megszokottól eltérõen nemcsak a színpadon mutatták meg tudásukat, hanem táncórákat is tartottak. Gál Sándor, az együttes tagja kiemelte, a projektnek az volt a célja, hogy a két kultúrának a találkozásából egy elõadást hozzanak létre, illetve hogy a norvég iskolákban a gyerekeknek a magyar tánckultúrát mind gyakorlati, mind elméleti szinten bemutassák.

Tavaly novemberben elõször a fiúk utaztak ki Norvégiába. A trondheimi Transform International Festivalon mutattak be egy rendhagyó produkciót. Elõadásukban a magyar és norvég néptáncot, népzenét ötvözték. Egyhetes útjuk során a fellépés mellett iskolákat is felkerestek. A gyerekek tanórák keretében tanulhatták meg tõlük a magyar néptánc és népzene hagyományainak alapját. Idén januárban pedig a norvég partnerek érkeztek Nyíregyhá­zára, hogy bemutassák kultúrájukat. A Tánckluzív címet viselõ projekt kiemelt célja volt az is, hogy a táncmûvészet eszközeivel hívja fel a figyelmet a kultúrák közötti párbeszéd és a társadalomban élõ kisebbségek értékeinek fontosságára. A program sikeresen zárult, az együttmûködés pedig tovább folytatódik, a csapat idén még kétszer adja elõ Oslóban a mûsorukat, s tervezik, hogy útjukat egy skandináviai turnéval is összekötik.