Nyíregyházán és Sóstón is zajlott szombaton kulturális és szabadidős program
Fotó: Trifonov Éva

Kerékpár- és gyalogtúra, városi örökségtúra, vízisport, hőség és zivatar. Röviden ezzel lehet jellemezni a Nyíregyháza–Tokaj és a tirpák bokortanyák körében vezetett családi napot. A szervezők a középkori templomok útja tematikus útvonallal esztendőkkel ezelőtt elnyerték a Kiváló Európai Desztinációk díját. Az Otthonról haza program határon innen és túl, kulturális, illetve sporteseményeket kínált a nagyszámú érdeklődőnek. 

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezte a múlt hétvégén is azt az aktív családi napot, mely az ország 10 helyszínén zajlott, köztük Nyíregyházán. Az Otthonról haza program 10–15 eseményt kínált, és központja a Sóstói Múzeumfalu volt.

„A rendezvény célja többek között határon innen és határon túl, a nemzeti összetartozás érzésének a támogatása, népszerűsítése. Tudjuk, hogy Nyíregyháza három határ mentén fekszik. Adja magát, hogy Nyíregyháza is helyszíne legyen ennek a rendezvénysorozatnak. Aktív családi nap van meghirdetve mára, amit gyerekeknek, sportolóknak, sportolni vágyóknak rendeztünk. Kerékpártúra, gyalogtúra, de nemcsak a sportolási oldalát, a testmozgást nézzük, hanem megismerkedhetnek a résztvevők a tirpák bokortanyákon a tanyavilág életével, a tájjal, Sóstóval, a múzeumfaluval” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

Magával a várossal, Nyíregyháza központjával, az épületekkel, a történelmi hagyományokkal is szembesültek a résztvevők, hiszen mintegy 37 km-es út vezette a kerekezőket a városi biciklitúrán.

Kulturális, illetve szabadidős kínálat, aktív kerékpár- és gyalogtúrát, nordic walking és teljesítménytúrát kínáltak, de vízitúráztak a tavon, és volt kincskereső játék, illetve vezetett városi séta, ami egyszerre kívánt kulturális és szabadidős jelenlétet. A legnagyobb aktivitást a biciklisek mutatták.

„Az egyéni időfutamban 1 perces indulással, 70–80 km-en, Nyíregyháza–Tokaj távot tesznek meg. Oda-vissza, majd csinálnak gyorsan egy szelfit egy bizonyos ponton és vissza kell érkezni időre. Ez az egyetlen teljesítmény jellegű és időre kell megtenni, a többi túravezetőkkel ellátott program. Van egy szintén 70, illetve két 40 km körüli program” – mondta Deák Attila, a Középkori Templomok Útja Egyesület titkára.

A 70 kilométeres egy rétközi kör, a másik kettő pedig a Nyíregyházát érintő kerékpáros túra. De még ennél is nagyobb volt az érdeklődés a Sóstói-tóra szervezett vízitúra és oktatás iránt. Ez arra bátorítja a szervezőket, hogy folytassák az ilyen típusú fesztiválokat. Augusztusban egyebek mellett a Bodrogköz irányába hívják a családokat.

„Az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy a nyíregyházi TDM iroda ebben az évben kb. 10 alkalommal hirdet ezekből a túrákból, és más típusú túrákra is vonatkozik ez, tehát van egy folyamatossága a dolognak. Általában havonta két-három alkalom szokott lenni szombatonként, szóval, aki most ebből kimaradt, az érdeklődjön a nyíregyházi TDM honlapján, és simán tudja pótolni” – folytatta Deák Attila.

A Középkori Templomok Útja Egyesület évente 20–25 túrát szokott lebonyolítani, nemcsak a Nyírségben, de a Felső-Tisza-vidék, és Magyarország északkeleti tájain is. A részleteket megtalálják az oroksegtura.hu oldalon.

Kapcsolódó galéria

Otthonról haza - családi nap