Újabb kormányzati támogatás, 3,2 milliárd érkezik a Nyíregyházi Ipari Park bővítéséhez

– Újabb jelentős kormányzati támogatás: több mint 3,2 milliárd forint érkezik a Nyíregyházi Ipari Park bővítésére és infrastrukturális fejlesztésére – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán dr. Kovács Ferenc polgármester. A kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben, melyet dr. Kovács Ferenc úgy kommentált: látható, hogy a kormányzat kiemelten kezeli és támogatja Nyíregyházát, s az egyedi, vissza nem térítendő összegből az önkormányzat területelőkészítő munkákat, valamint közmű- és egyéb infrastrukturális fejlesztést hajt végre. A polgármester kérdésünkre hozzátette, ez is erősíti azt az erre a ciklusra kitűzött városvezetői törekvést, hogy színvonalas munkahelyeket hozzanak létre, s ezzel minél több fiatal érkezzen vissza tanulmányai befejeztével szülőföldjére.

 

A napokban a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs újabb nyolc döntését jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter mások mellett közölte, négy magyarországi ipari parkban fogják elvégezni a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, a beruházói betelepülések felgyorsítása érdekében.

Fontosak a körülmények

– Fontos, hogy legyenek az országban olyan területek, amelyek gyorsan képesek a megfelelő körülményeket biztosítani a beruházó vállalatok számára. Sok esetben a pénzügyi, adózási feltételek mellett a beruházás fizikai feltételeinek megléte is döntő szempont egy-egy beruházási versenynél – fogalmazott a tárcavezető.

Kiemelten támogató kormány

Ezek egyike városunkra vonatkozik. Eszerint több mint 3,2 milliárd forint érkezik a Nyíregyházi Ipari Park bővítésére és infrastrukturális fejlesztésére. Az újabb támogatás ténye már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Dr. Kovács Ferenc kérdésünkre azt mondta, ez egy újabb fontos döntés, mely jelzi, hogy a kormányzat kiemelten kezeli és támogatja Nyíregyházát.

88 hektárt vett az önkormányzat

A polgármester kiemelte, két fontos oka volt, hogy ezzel a kéréssel most a kormányhoz fordultak, s nagyon örül a pozitív döntésének. – Betelt ez a 127 hektáros ipari park, ami az elmúlt 30 évben indult, az utolsó területeket hál’ Istennek két nyíregyházi vállalkozásnak eladtuk az elmúlt évben, az egyiken már épül is egy csarnok. Másrészt pedig lejárt egy budapesti cégnek az opciós joga, amit sajnos még 2010 előtt az akkori vezetés tétlensége mellett megkötött. Így felszabadult a lehetőség, s azonnal lecsaptunk rá, az ipari park melletti területekből felvásároltunk 88 hektárt.

Kiépítik az infrastruktúrát

A polgármester hozzátette, 56 hektáron megtörtént a terület termőföldből való kivonása, s nagyobb részt a régészeti feltárások, a lőszermentesítés, illetve a talajmechanikai vizsgálatok, így gazdaságfejlesztési területté vált. Most azért fordultak a kormányhoz, hogy ennek a befektetésre alkalmas állapotba hozására kapjanak támogatást. Ez az infrastruktúra kiépítését jelenti: villanyáram, víz, szennyvíz, gáz, útépítés, csapadékvíz-elvezetés, informatikai háttér. Hangsúlyozta, az önkormányzat azonnal kezdi a közbeszerzések indítását, hogy jövőre ez a 88 hektár konkrét befektetésre alkalmas terület legyen.

Színvonalas munkahelyek teremtése

Mint fogalmazott, azzal érvelt a kabinetnél, hogy régi, 50-60 éves átok Nyíregyházán, hogy a fiatalok elmennek tanulni, majd színvonalas munkahelyek hiányában nem térnek haza a tanulmányaik végeztével, s nem itt alapítanak családot. – Ezen szeretnénk változtatni. Az a célunk, hogy a fiatalok tudjanak visszajönni, ez a város jövője szempontjából nagyon fontos, de a konkrét családok, emberek szempontjából is. Ehhez meg kell teremtenünk a feltételeket. Ennek az önkormányzati ciklusnak ezt határoztam meg az első számú prioritásaként. Sok minden történt az elmúlt másfél évben.

Célt szolgáló lépések

A polgármester emlékeztetett: létrehoztak két tőkealapot, az egyiket iparfejlesztésre, míg a másikat a helyi kis- és középvállalkozások támogatására, 5 és fél, valamint 5 milliárd forinttal. Megvásárolták a most fejlesztendő 88 hektárt, amihez a jelentős kormányzati támogatás érkezett, s a Financial Times globális felmérésében megjelent Nyíregyháza, mint a befektetésösztönzési szempontból feltörekvő városok harmadik helyezettje.

 

Távlatokban gondolkodnak

 

Hozzátette, úgy gondolkodnak: ez az első ütem, már vannak komoly tárgyalásaik lehetséges befektetőkkel, s bízik az első konkrét szerződés mielőbbi aláírásában. Emellett a jövőt is tervezik, hiszen a kormány pozitív hozzáállása jegyében nemrégiben járt nála a HIPA, tehát a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetősége, s végignézték azokat a lehetőségeket, hogy lehet ebből távlatilag egy igazán jelentős ipari parkot létrehozni.