Nyírás, szellőztetés, gondozás – így készítsük fel a gyepet télre

 Bár már novembert írunk, hidegnek, és legfőképp hónak még nyoma sincs. Így aztán a kert gondozása és téli felkészítése is kitolódott néhány hetet. Rövidesen azonban megérkeznek az első fagyok, addig a gyepet is megfelelő állapotba kell hozni, hogy tavasszal ismét örülhessünk a szép pázsitnak.

Az első és legfontosabb, hogy a lehullott lombot feltétlenül össze kell gereblyézni. Ne maradjon a füvön, mert a hó alatt télen elkezd rothadni, ami nem tesz jót a fűnek. Az összeszedett lombot ne égessük el, használjuk a bio kukákat, vagy készítsünk komposztot. Óvatosan gereblyézzünk, jártam már úgy, hogy egy nagyobb halom falevél alatt sünit találtam, mely télre befészkelte magát. Vigyázzunk rá!

Jöhet a nyírás. Igen, amíg nem fagy, nyírjuk a füvet. Lehetőleg fokozatosan egyre kisebbre, így éri télen a legkevesebb károsodás.
A fűszellőztetés ősszel is nagyot jót tesz a gyepnek, akinek van speciális gépe az gyorsan végez, akinek nincs annak marad a szögekkel kivert fa, vagy vasvilla, amivel lyukakat lehet fúrni a földbe. Így a tápanyag és a víz is könnyebben eljut a gyökerekhez.

És ha már tápanyag, jöhet a műtrágyázás. Ilyenkor már nem szívja magába a fű az összes anyagot, de tavasszal azonnal fontos ásványi anyagokhoz jut.

Érdemes ilyenkor a gyomirtást és a fűpótlást is elvégezni, bár ezt jobb szeptemberben megtenni. Akkor még kihajt a friss fű, és 1-2 nyírás után erősödik is, hogy aztán tavasszal szép legyen.

Ahol van automata öntöző rendszer, le kell engedni belőle a vizet, mert télen szétfagy a rendszer. Az igazán precízek sűrített levegővel is kifújatják az egész rendszert, hogy ne maradjon benne víz. Célszerű szemügyre venni a szivattyúkat is, a téli időszakban a zsírzás vagy csapágycsere évekkel hosszabbíthatja meg az élettartamát.

Ugyanez igaz a fűnyíróra is. A fém házas fűnyírók aljáról mindenképp szedjük le az odatapadt sarat, mert korróziót okoz. Vigyázat, sok benzines fűnyírót nem szabad oldalra fordítania motorolaj miatt, csak elől vagy hátul emelve lehet tisztítani az alját! Célszerű kitisztítani a légszűrő szivacsát. Ezt egyszerűen kiszereljük a házból, és mosószeres vízzel átmossuk. Lehet motorblokk mosót vagy benzint is használni utána, majd a teljes száradás után feltétlenül olajozzuk be a szűrőt! Ha nincs speciális légszűrő olajunk, használhatunk motorolajat is. Ez fogja majd meg az apró porszemcséket, nem a szűrő!

A nem használt kerti bútorok se maradjanak a füvön, sem a gyepnek, sem a bútornak nem tesz jót.

Sokan cserépben nevelnek leandert, amit télre fagymentes helyre kell vinni. Vannak akik ilyenkor vissza is vágják, így a következő évben jobban bokrosodik. Ha pincébe, garázsba visszük a növényt, már nem kell gyakran öntözni.

Jöhetnek a locsoló csövek, a szerszámok, ezeket is tároljuk olyan helyen, hogy ne érje őket csapadék, így nem rozsdásodnak el idő előtt.

Ha mindennel kész vagyunk, nyugodtan hátradőlhetünk, hogy a kertet felkészítettük a télre, és tavasszal szép zöld gyep vár majd minket.

Dankó László