Nyelvvizsga - Vissza lehet igényelni a vizsga díját

A kérelmeket az első sikeres komplex nyelvvizsga után egy éven belül lehet benyújtani. A kötelező dokumentumok – mint a születési és nyelvvizsga adatok, számlamásolat és bankszámla szám - mellé az egyéb információkat az Oktatási Hivatal szerzi be. A döntés 30 napon belül megszületik, majd kedvező elbírálás esetén 13 napon belül utalják az összeget a belföldi bankszámlára. Az államilag elismert nyelvvizsgák felkészítésére lehetőséget kínál a Nyíregyházi Egyetem is.

Az idegen nyelvi képzésünket is erősítjük. Nem biztos, hogy egyértelmű és nagyon könnyű ez, hiszen eltörölték az órarend szerinti kötelező idegen nyelv tanulást. C típusban vállalhatják a hallgatók. Volt egy TÁMOP-os pályázatunk, akkor kidolgoztuk azt a rendszert, amellyel biztosítottuk, hogy általános nyelvet - és itt 4 nyelvről van szó: angol, német, francia, orosz - felmenő rendszerben, középfokú nyelvvizsgáig, illetve szaknyelveket is tanítunk.

- nyilatkozta Nagyné Dr. Schmelczer Erika.

2012-ben az akkori Nyíregyházi Főiskola oktatógárdája kidolgozott egy könnyített nyelvvizsga rendszert. Azok, akik 2013-ig zárták tanulmányaikat, 60-70 %-os sikerrel szerezték meg az intézményi nyelvvizsgát, és több százan jutottak akkor diplomájukhoz. Egy másik diplomamentő programot az Országos Foglalkoztatási Alap szervezett. 360 vagy 240 órás tanfolyam keretében készítették fel a fiatalokat a nyelvvizsgára. A Nyíregyházi Egyetemnek saját akkreditált nyelvi vizsgarendszere ugyan nincs, de sokan szívesen keresik fel vizsga helyként. A részletekről így szólt a főigazgató:

Tehát mi akkreditált vizsgahely vagyunk. Nagy vizsgaközpontoknak, mint pl. az ITK Origo vizsgacentrumnak, az ECL-nek a Dexam-nak vagyunk vizsgahelye, illetve a Kodolányis Gazdálkodó és Társalkodó programnak. Korábban itt volt még a Goethe is. De az már nincs. A nyelvek legszélesebb palettája az ITK Origónak van.

Elérhető itt az angol, német, francia, orosz, olasz, lovári és eszperantó vizsga is. Bővebb információt a Nyíregyházi Egyetem honlapján a nyelvvizsgáztatás címszó alatt találnak, illetve érdeklődhetnek az adott vizsgarendszer információs felületein.