Nyári gyermekétkeztetés – 700 gyereknek biztosítanak meleg főételt házhoz szállítással

Közel 700 gyermeknek biztosítják a nyári étkeztetést Nyíregyházán. A jogosultak hétköznaponként 10 és 14 óra között kapják meg az ebédet lefóliázott, csomagolt dobozban június 16-a és augusztus 31-e között. Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés a gyermek 18. életéve betöltéséig vehető igénybe.

A hátrányos helyzetű gyermekek számára Nyíregyházán már akkor is biztosították a nyári gyermekétkeztetést, amikor ez még nem volt kötelező feladat az önkormányzatok számára, így nem is kérdéses, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek részére 2021-ben is biztosítják a déli meleg főétkeztetést a szünidőben.

700 jogosult

Nyíregyházán körülbelül 700 gyermek, aki jogosult lenne, 516-an adták be a jelentkezésüket, akik igénylik a nyári étkeztetést. Szeretném mondani a kedves nézőknek, hogy aki beleesik és igényelheti, az közben is bármikor jelentkezhet, nyilván egy kis fáziskéséssel tudjuk majd szállítani az ételeket. Az állami normatívát megháromszorozva egy bőséges főételt házhoz szállítással biztosítunk. A leghátrányosabb kör az, akinek lehet, hogy még az is problémát okozna, hogy egy kiosztási pontra menjen el, vegyen két buszjegyet oda-vissza, sok időt vesz igénybe. Így az önkormányzat magára vállalta, hogy megszervezi, hogy mindenkinek házhoz szállítjuk” – nyilatkozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Bármikor lehet kérni

A jogosultak hétköznaponként 10 és 14 óra között kapják meg az ebédet lefóliázott, csomagolt dobozban június 16-a és augusztus 31-e között. Megkérik a szülőket, hogy jelezzék, ha a gyerekek táborozás vagy egyéb elfoglaltság miatt nem veszik igénybe néhány napra az étkeztetést. Több mint 150 gyerek van jelenleg, aki bár jogosult lenne az ebédre, mégsem igényelte eddig.

Menet közben, ha valaki tudja, hogy jogosult lenne az étkeztetésre, akkor jelezheti és meg fogja kapni. Ezt nyilván onnan lehet tudni, hogy év közben is igénybe vett erre kedvezményt, akkor az nyáron is jár” – tette hozzá az alpolgármester.

10-20-54 nap

A bölcsődéseknek 10 nap, az óvodásoknak 20 nap, az iskolásoknak pedig 54 nap szünet lesz 2021 nyarán, ezeken a napokon biztosít az önkormányzat bőséges meleg ételt. Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés a gyermek 18. életéve betöltéséig vehető igénybe. Amennyiben a gyermek a 18. életévét a szünidei étkeztetés ideje alatt tölti be, az ellátásra a 18. életévének betöltése után nem jogosult.