Nincs tűzgyújtási tilalom Nyíregyházán

Kora tavasszal leggyakrabban szabadtéri tűzesetekhez riasztják a tűzoltókat. Március első hétvégéjén az országban 29 eseményhez hívták a lánglovagokat, amely 1,3 millió forintjába került a katasztrófavédelemnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a riasztási átlagban az országos szint fölött teljesített, hiszen az összhívások közel tíz százaléka ebben a megyében történt. Március 6-ától van érvényben az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amelyben lefektették a szabadtéri tűzgyújtások lehetőségeit. Általános jelleggel tilos Magyarországon a szabadtéri tűzgyújtás, de a jogszabály kivételeket tesz.

CSAK ENGEDÉLLYEL

Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, belterületen abban az esetben lehetséges kertben tüzet égetni, ha az önkormányzat rendeletben szabályozza ezeket a feltételeket.

További képekért kattintson a fotóra!

Külterületen egy új szabályt léptetett életbe az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, az „irányított égetést”, ami azt jelenti, hogy a tervezett égetés előtt 10 nappal be kell jelenteni az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak a tervezett tűzgyújtást. A hatóságnak 5 munkanapja van arra, hogy ezt elbírálja, és engedélyezze. Ezen engedély nélkül nem lehet külterületen tüzet gyújtani: tarlót vagy növényi nyesedéket égetni.

SZABÁLYSÉRTÉS: 200 EZERTŐL

Aki mindezek ellenére ezt megteszi, az megsérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat. Amennyiben tettének olyan következménye van, hogy a veszély elhárításához a tűzoltók beavatkozása szükséges, 200 ezer forinttól induló tűzvédelmi bírságra számíthat, ami akár 3 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy a tüzet valaki szándékosan vagy véletlenül okozta. A jó idő beköszöntével egyre többen sütnek-főznek az udvarokon vagy a kertekben. Ezt megtehetik, kivéve akkor, amikor a katasztrófavédelem tűzgyújtási tilalmat rendel el, és a lakóház vagy a kert a tűzgyújtási tilalom övezetébe esik.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)