Népszámlálás – Büntetést is kaphat, aki nem vesz részt a kötelező cenzuson

Lezárult a 2022. évi népszámlálás második, számlálóbiztosi szakasza. A számlálóbiztosok az elmúlt egy hónapban több mint 2 millió személyi kérdőívet rögzítettek és 5 millió címet ellenőriztek. Azok, akik eddig nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

November 20-án lezárult a 2022-es népszámlálás számlálóbiztosi szakasza. A mintegy 23 ezer számlálóbiztos országszerte 5 millió címet, ezen belül 4,6 millió lakcímet, illetve további mintegy 400 ezer egyéb címet, például nyaralót, üres telket, valamint különféle intézmények címét ellenőrizte. A számlálóbiztosok közel 1,5 millió címen írták össze a lakások jellemzőit, és 2,2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével. Az internetes önkitöltési szakaszban rögzített 7 millió kérdőívvel együtt már 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal közleményében.

Új szakaszához ért a cenzus

A válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező. Azok, akik korábban, az online adatszolgáltatási időszakban nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és a számlálóbiztosoknak sem sikerült elérniük a november 20-án zárult összeírói időszakban, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet. Nyíregyházán a Polgármesteri Hivatalban van erre lehetőség.

Nyíregyházi adatok

Nyíregyházán 70 ezer háztartás volt, ahova értesítés ment ki, ebben benne vannak nyilván az üres ingatlanok is. A város lakossága pedig 117 ezer, tehát ahhoz képest viszonylag kisszámú jelentkezőre várunk még ezen a héten itt, a Városháza főbejáratánál, ha bejövünk, akkor ott egy elkülönített helyiség várja számlálóbiztosokkal azokat, akik még nem töltötték ki a kérdőívet” – nyilatkozta dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője.

Kötelező a részvétel

A pótösszeírás ügyfélfogadási ideje Nyíregyházán: hétfőtől csütörtökig 8.00–11.30, illetve 13.00–16.00 óra között, pénteken 8.00–13.00 óra között, szombaton és vasárnap 9.00–11.00 óra között. A kitöltésre a szabolcsi megyeszékhelyen is jövő hét hétfőn van utoljára lehetőség, vagyis november 28-án.

Minden adattal, dokumentummal rendelkeznek a számlálóbiztosok, ezért csak magukat szükséges azonosítani a beérkezőknek, tehát személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával érkezzenek, az a kérésünk” – tette hozzá dr. Szemán Sándor.

Mivel az adatszolgáltatás kötelező, így aki megtagadja a válaszadást, közigazgatási eljárás keretében akár 200 ezer forint pénzbírsággal is sújtható.