Nem hevertek parlagon, értékes tudással és nyereményekkel lettek gazdagabbak

A 2020/21-es tanévben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával, az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ, az Agrárügyi Főosztály, valamint a Veritas Vállakozók Egyesülete együttműködésével ismét megrendezte a megye általános és középiskolás diákjai számára a „Ne heverj parlagon!” elnevezésű vetélkedőjét.

A versenyre idén a vírushelyzetre tekintettel online formában került sor. A diákok 3 fős csapatokkal jelentkezhettek a megmérettetésre egy, maximum 2 perces, a parlagfűhöz, annak hatásaihoz kapcsolódó kisfilm beküldésével. A diákok felkészülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szakemberei előzetesen felkészítő anyagokkal segítették.

A beküldött kisfilmeket szakmai zsűri értékelte ill. a közösségi médiában „lájkverseny” is zajlott. Az esemény oldalát sok diák követte és fejezte ki tetszését a versenyfilmek iránt, így a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos ismeretek nem csak a részt vevő diákokhoz juthattak el.

Az elsajátított ismereteket felmérő online versenyre október 21-én került sor, minden csapat egy időben töltötte ki a feladatlapot.

A végeredmény az online teszt, a „lájkverseny” és a kisfilmek értékelése után alakult ki.

A verseny dobogósai:

KÖZÉPISKOLA:

  1. Menőgazdászok – ÉASzc Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – 93 pont
  2. Gyomlányok – ÉASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola 90 pont
  3. Westsik 9.A – ÉASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola 80 pont

ÁLTALÁNOS ISKOLA:

  1. Irtójók – Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola 81 pont
  2. COVID mentes csapat – Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola 77 pont
  3. ParlagÁsz - Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola 74 pont

A versenyre összesen 7 általános iskolai és 7 középiskolai csapat jelentkezett, mindannyian széleskörű tudásról adtak számot, a dobogós helyezést elérő csapatok kiemelkedtek a mezőnyből, a legjobbak így értékes nyereményekkel (okosezközökkel, vásárlási utalvánnyal) lettek gazdagabbak, de valamennyi nevezett diák tárgyjutalomban részesült.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal ezúton is köszöni a diákok tanárainak felkészítő munkáját, amellyel segítették a parlagfű terjedésének visszaszorítását célzó közös feladatot, az ifjúság szemléletformálását.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal