Nyíregyházán is bezártak a múzeumok, a skanzenben elmarad a Márton-nap
Fotó: Szarka Lajos

A kormány rendkívüli intézkedései a vírushelyzet miatt a múzeumokat is érintették. Bezárt a Jósa András Múzeum, a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu is.

Jelen rendelkezés szerint, egy hónapig nem fogadhatnak látogatókat az intézmények. Bizakodva várják a 2020. december 12-ei újranyitást. Most a Jósa András Múzeum legnagyobb attrakciója a nemrég nyílt Rippl-Rónai kiállítás, közel 160 műalkotással. Erre folyamatosan érkeznek a regisztrációk, hogy kapunyitás után, minél többen tudják megtekinteni ezt a fantasztikus tárlatot.

Az intézményekben azonban nem állt meg az élet. Ezt az egy hónapot, most raktárak, irattári anyagok rendezésével, rendszerezésével és revízióval töltik a munkatársak. Még nagyobb gondossággal folyik az intézmények takarítása, fertőtlenítése, a higiéniai előírások maximális betartásával.

A Kállay Gyűjtemény átköltözésével a régi, Széchenyi utcai gyűjteményi helyét raktárként használja. Most ennek a takarítását és rendbetételét végzik. Ugyanakkor, az eddig – helyszűke miatt – ki nem állított anyagok rendszerezése folyik.

Az új és gyönyörűen felújított, Bessenyei téren lévő Kállay házban, mely otthona lett a Kállay Gyűjteménynek, újabb időszaki kiállítás építése kezdődik meg az eddig rejtett kincsekből.

A Sóstói Múzeumfaluban gőzerővel zajlik egy újabb kiállítás előkészítése december hónap végére. Megkezdődött a házak téliesítése és az ott bemutatott műtárgyak, szőttesek szakszerű raktározása. A megújult múzeumfalu többek között új raktárépülettel is gazdagodott. Itt a bekerült műtárgyak rendszerezése folyik.

Az intézmények alig várják, hogy újra megnyithassák kapuikat a nagyközönség előtt és élményekben gazdag, felejthetetlen órákat nyújtsanak a hozzájuk ellátogatóknak.

 

Forrás: Jósa András Múzeum