Nagy István: Öt intézkedéssel segítjük az aszályveszélyhelyzet sújtotta gazdákat
Nagy István: Öt intézkedéssel segítjük az aszályveszélyhelyzet sújtotta gazdákat

Az agrárium gyors megsegítése érdekében az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs első ülését követően azonnal intézkedések bevezetését javasolja – fogalmazott közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István agrárminiszter.

 

Július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült és most már a Dunántúl termését fenyegetik – mondta a miniszter.

 

Majd hozzátette, hogy az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. „A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus”.

Az állattenyésztés számára a drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett, a legelők kiszáradása, valamint az állatbetegségek jelentenek komoly nehézséget – fogalmazott Nagy István.

Az aszály miatt kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állatokat, amely természetesen drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet ”

– magyarázta.

Az agrárium gyors megsegítése érdekében az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően azonnal intézkedések bevezetését javasolja:

  1. Ennek részeként a kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák döntenek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel.

  2. Szintén döntöttünk arról, hogy a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítunk.

  3. Emellett a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adunk.

  4. További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

  5. Felgyorsítjuk a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget

– sorolta az öt pontból álló intézkedési terv részleteit az agrárminiszter.

Az operatív törzs továbbra is folyamatosan dolgozik és figyelemmel kíséri az ágazatban kialakult helyzetet – emelte ki Nagy István, majd hozzátette, hogy várják a gazdák javaslatait, és tovább dolgoznak azon, hogy rövid közép és hosszú távon megoldást találjanak a történelmi aszályhelyzet kezelésére.

hirado.hu