Nagy az igény a tűzifára

2022 szeptemberében indult el és idén április 15-ig tart az a kormány által meghirdetett tűzifaprogram, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként 10 köbméter tűzifát lehet egységes, maximalizált áron vásárolni. A Nyíregyházi Erdészethez ez idő alatt akkora mennyiségű igénylés érkezett, amit az éves fakitermelésből nem tudnak kielégíteni, ezért a NYÍRERDŐ Zrt. más erdészeteitől és az ország fában gazdagabb területein levő erdőgazdaságoktól szállítanak faanyagot a térségbe.

A tavaly szeptember 19-től meghirdetett programban, 2023. április 15-ig, kötött rendeleti egységáron lehet maximum 10 erdei köbméter faanyagot igényelni. Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, az éves fakitermelési munkákból helyben előállított tűzifa mennyiségét meghaladó igénylés érkezett a társasághoz, ezért más erdészetekből kénytelenek beszerezni a tűzifának valót, és ezzel együtt bevezették, hogy keménylombos fafajból maximum 3 köbmétert lehet igényelni, a fennmaradó 7 köbméter pedig lágylombos vagy fenyő fafajokkal egészíthető ki.

„Társaságunkban a fakitermeléseket úgy irányítjuk, hogy minél hamarabb hozzájussanak a tüzelőhöz, de erre a nagy igény miatt olykor várni kell. Azon kívül, hogy a saját termelésünket irányítjuk, más erdőgazdaságoktól is érkezik tűzifa, amelyet ebbe a programba vonunk be hasonló feltételekkel.”

Szociális tűzifa program

A kritikus gazdasági helyzetben kiemelt jelentőségű az úgynevezett szociális tűzifa program is, amely állami támogatásból biztosít lehetőséget az 5000 lélekszám alatti településeknek tűzifa vásárlására, majd annak rászorultság alapján történő térítésmentes lakossági kiszolgálására. A NYÍRERDŐ Zrt. évek óta országos szinten a legnagyobb mennyiségű tüzelőt szolgálja ki a programban. A 2022/23-as szezonban működési területén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében mintegy 44 000 köbméter tűzifát igényeltek. A csaknem 200 település háromnegyede vármegyénket érinti, ez közel 32 500 köbméter tűzifát jelent.

„Jellemzően az állami segítségnyújtás tűzifa esetén a kistelepülésekre fókuszál. Nyíregyháza megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy támogatás nélkül, saját erőforrásaira támaszkodva el tudjuk látni a rászoruló családokat. Minden évben úgy végezzük a közterület-fenntartást, hogy a kivágott fákból tűzifát készítünk elő a rászorulók számára, és december 1-től nyitjuk meg a lehetőséget a család- és gyermekjóléti központon keresztül” – tette hozzá Jászai Menyhért alpolgármester.

Az igényelt faanyag döntő többsége keménylombos fafajú. A hatalmas mennyiség kiszolgálása a változékony és csapadékos időjárás miatt is komoly feladatot jelentett, ennek ellenére a kiszolgálás meghaladta az összmennyiség 95 százalékát. A faanyag több ezer család részére biztosítja a téli tüzelő nagy részét – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.