Müller Cecília: Az alacsony új fertőzöttségi szám még nem ad okot a fellélegzésre

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott.

 

Több ezer fegyelmezetlen szabályszegő

A rendőrök a hosszú hétvégén 3949 emberrel szemben intézkedtek hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így 47 223-re nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatálybalépése óta - ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: hétfőn közterületen 677 olyan emberrel szemben intézkedtek, aki nem viselt maszkot. Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 68, üzletekben pedig 30 emberrel szemben intézkedtek e miatt.

Kiss Róbert közölte, hogy a kijárási és a csoportosulási, gyülekezési tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 3240-szer intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 60 864 hasonló esetben intézkedtek.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 367 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 930-szer intézkedtek.

A 80 éven felüliek már átoltottaknak számítanak

A húsvégi ünnepi hétvégén 276 ezer főt oltottak be – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az online sajtótájékoztatón. Müller Cecília megköszönte mindenkinek a részvételt.

A kórházi oltópontok az ünnepi hétvégén folyamatosan működtek és ezen felül Budapesten 18 szakrendelőben is működtek oltópontok. Az átoltottság Magyarországon 24 százalékos, amely duplája az európai átlagnak. Hétfőre 2,432 millió beoltott ember van, aki már legalább az első oltást megkapta. 929 ezren már a második oltást is megkapták.

A 80 éven felüliek több mint 90 százaléka már átoltottnak számít, vagyis megkapta mind a két oltást.

Egyre több oltóponton „elfogynak” a 65 évesnél idősebb páciensek, de ez csak azokra vonatkozik, akik regisztráltak. Az átoltottsági ráta ebben a korosztályban 85 százalékos.

A várandósok oltását  Pfizer vakcinával folytatják

Ezen a héten Komárom-Esztergom megyében folytatódik az oltóbuszokon is az oltás.

Kifejtette, hogy szerdán érkező 247 ezer Pfizer vakcinával folytatják a pedagógusok második körös oltását valamint a lakosság oltását. A pedagógusok oltásának első köre rendben lezajlott. A

A várandósok és szoptatós édesanyák oltása is rendben zajlik, őket Pfizer és Moderna vakcinájával oltják. Az elmúlt öt hét alatt 1,5 millióan regisztráltak a koronavirus.gov.hu oldalon, így számuk 3,8 millióra emelkedett.

Müller Cecília ismertette, a KSH adatait, amely szerint a lakosság 55,6 százaléka biztosan beoltatná magát, míg ötödük még bizonytalan.

A járvány nem nagyon csitul a világban

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a járvány nem nagyon csitul a világban és Magyarországon, ezért továbbra is szükség van a fegyelemre, a védekezésre és a védőoltás

Az ünnepek alatt 260 fővel nőtt a kórházakban ápoltak száma, amely éppen meghaladta a 12 ezret és  1440 fő van lélegeztetőgépen, amely továbbra is nagyon magas szám  – tette hozzá.

Akinek visszamaradt tünete, jelentkezzen poszt-Covid ambulanciákon

​Azoknak, akik a koronavírus utóhatásaitól szenvednek, azoknak azt tanácsolta, hogy jelentkezzenek a poszt-Covid ambulanciáknál. Kellő óvatossággal kell kelezni az új fertőzöttek számának növekedését, amely az elmúlt 24 órában 1890 fő volt. A szennyvízvizsgálatok azt mutatják, hogy magas szinten stagnál a koronavírus örökítőanyag mennyisége, Szegeden és Szolnokon pedig enyhe emelkedést mértek. Mindez arra figyelmeztet, hogy valamennyi intézkedést tartsunk be.

 

Forrás: hirado.hu