Több száz millió forint értékű röntgenkészülék érkezett a kórházba

Új röntgengép érkezett a Jósa András Oktatókórház Kardiológiai Osztályának Hemodinamikai Laborjába. Az eszköz különlegessége, hogy alapvetően szívvizsgálatokra és -beavatkozásokra tervezték, de más erek vizsgálatára is alkalmas. A gép több száz millió forintba került, a kórház európai uniós forrásból valósította meg a fejlesztést.

 

Újabb fejlesztés valósult meg a Jósa András Oktatókórházban egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Egy röntgengépet kapott a Kardiológiai Osztály, így a jövőben már két asztalon végezhetőek a beavatkozások.

– A Kardiológiai Osztály Hemodinamikai Laborjának fejlesztését sikerült megvalósítanunk európai uniós forrásból egy határon átnyúló projekt keretében. Egy több száz millió forintos eszközt vásároltunk. Ez egy röntgen átvilágító eszköz, aminek a segítségével a szív ereit tudjuk vizsgálni, diagnosztizálni, illetve akut esetben az infarktus ellátásában is ezzel az eszközzel tudunk részt venni – mondta el dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Magyarországon 21 szívkatéteres laboratórium működik, ami az akut szívinfarktus ellátására hivatott, ezáltal az infarktusos halálozást a felére tudják csökkenteni, ha katéterterápiával megnyitják az elzáródott koszorúeret. Ezért is fontos, hogy ezzel az új eszközzel gazdagodott az intézmény.

– Ez egy úgynevezett combo röntgenkészülék. Azért combo, mert alapvetően a szívvizsgálatokra és -beavatkozásokra tervezték, de ugyanakkor más erek vizsgálatára is alkalmas. Ezek az érvizsgálatok általában a radiológiai osztályokon történnek, de ezen a készüléken egyszerre, itt megvalósítható. Tehát azt reméljük, hogy a szívbetegeinknél amennyiben például nyakiütőér-vizsgálat vagy akár -beavatkozás szükséges, vagy az alsó végtag érszűkületet kell vizsgálnunk, akkor ezen a gépen tökéletesen meg lehet csinálni, hiszen a szoftvere és a technikai kialakítása erre terveződött, hogy mind szív, mind pedig egyéb ütőerek vizsgálatára és beavatkozásaira alkalmas legyen – emelte ki dr. med. habil. Kőszegi Zsolt, a III. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház eszközparkja folyamatosan bővül és modernizálódik, megfelelve a XXI. század elvárásainak. A vezetőség minden forrást és lehetőséget kihasznál a fejlesztések megvalósítására.

– Azt mondhatom, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház eszközparkja bármelyik területet is nézzük, megfelel a kor követelményeinek. Minden osztályon és minden laborban rendelkezünk elegendő, magas színvonalú eszközzel. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségünk újabb és újabb eszközökre, valamint fejlesztésekre. Az egészségügy területén az innováció hihetetlen léptekkel halad, a gépek és eszközök fejlesztése rendkívül gyors. Minden területen újabb eszközök és gépek jelennek meg és mi igyekszünk haladni a korral. Ezért is vagyunk ma itt – mondta el dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

A koronavírus ellenére, jelenleg is számos fejlesztés van folyamatban az intézményben.