Moratórium – Jelentősen nőhet a futamidő és a visszafizetett hitelösszeg
Fotó: Illusztráció

Január elsejével meghosszabbította a kormány a törlesztési moratóriumot. Ez minden lakossági és vállalati hiteladós kölcsönére és lízingszerződésére vonatkozik, amelyet 2020. március 19-éig folyósítottak. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egy 5 százalékos, 10 millió forintos hitelnél akár 800 ezer forint többletkiadást is jelenthet a moratórium igénybe vétele, a futamidő pedig közel két évvel is hosszabb lehet.

Több nagy változást is hozott január 1-je a hitelügyekben. Véget ér a fogyasztási hitelek 5,75 százalékos THM-plafonja, elindultak az MNB által minősített fogyasztóbarát személyi hitelek, és az eredetileg 2020. december 31-éig tartó törlesztési moratóriumot a kormány 2021 közepéig általános jelleggel meghosszabbította. A moratórium időszakában be nem fizetett tőketartozás miatt ebben az időszakban nem csökken a tőketartozás, hanem szinten marad. A be nem fizetett kamatokat elkülönítve tartják nyilván a bankok, ezekre azonban nem számolhatnak el plusz kamatot, tehát ez esetben tilos a kamatos kamat felszámítása.

„A kormány úgy látta, hogy a veszélyhelyzet második időszakára is érdemes meghosszabbítaniuk a hitelmoratóriumot, hiszen sokan kerültek nehéz helyzetbe, elvesztették a munkahelyüket, vagy csökkent a jövedelmük, így 2021. június 30-áig meghosszabbították a moratóriumot. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kell fizetni sem a tőkét, sem a kamatot és egyéb díjakat, azonban ezeket később meg kell fizetniük” – mondta el Fazekas Sándor, az MNB Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat irodavezetője.

Érdemes tovább fizetni

A szakértők azt ajánlják, hogy aki teheti, fizesse tovább a hitelét. Bár a törlesztőrészlet a moratórium miatt nem fog változni, más tényezők azonban a részletek emelkedését hozhatják. Erre akkor kerülhet sor, ha a hitelszerződés szerint egyébként is változna, például a referenciakamatok emelkedése miatt. A futamidő végén azonban minden esetben meg kell fizetni a felgyülemlett kamatokat, így jelentősen nőhet a hitelek futamideje és a visszafizetett összeg is.

„Az elmúlt évben, aki igénybe vette a moratóriumot, arra számíthat, hogy 9 hónapos moratóriumnál 9 hónappal hosszabbodik meg a futamidő egy 10 milliós, 5 százalékos kamatozású hitelnél. Aki viszont mind a 15 hónapot igénybe vette, ugyanebben az esetben 23 hónappal fogja tovább fizetni a hitelét. A moratórium nélküli időszakhoz képest ebben az esetben tehát, aki mind a 15 hónapot igénybe vette, több mint 850 ezer forinttal fog többet visszafizetni, mintha nem venné igénybe. Éppen ezért tanácsoljuk, az MNB és a Bankszövetség is, hogy aki teheti, fizesse tovább a hitelét, ne éljen a moratóriummal” – tette hozzá az irodavezető.

Azoknál, akik eddig is éltek a kedvezménnyel, nincs újabb teendő, akik viszont változtatni szeretnének, tehát vagy benne voltak és most fizetnének, vagy eddig fizették, most viszont szeretnének élni a moratórium lehetőségével, nyilatkozniuk kell a változásról a hitelintézetüknél. A lehetőséggel azok élhetnek, akik 2020. március 19-éig fennálló hitellel rendelkeznek, tehát akik ezt követően vettek fel hitelt, azok nem élhetnek a moratóriummal.