Móra-díj – Szakmai kitüntetés a néprajzos Ratkó Lujzának
A Móra Ferenc-díj előtt az Erdész Sándor-díjat még 2021-ben vette át Dr. Ratkó Lujza néprajzos muzeológus

A muzeulógusoknak adományozható legnagyobb szakmai kitüntetéssel, a Móra Ferenc – díjjal jutalmazták Dr. Ratkó Lujza néprajzos muzeológust. A néprajztudományok kandidátusa, főiskolai docens, a Nyíregyházi és a Szegedi Egyetem oktatója, számtalan állandó és időszaki kiállítás rendezője, a Megyei Népművészet kötetének szerkesztője az állami ünnep alkalmából kapta újabb kitüntetését. Hiedelmek, szokások, mesék vannak még a tarsolyában, ezek publikálására készül a jövőben.

Kiállítások kurátora és rendezője, könyvek szerkesztője, táncos és koreográfus, egyetemi oktató, zsűrielnök, tudós kutató és gyűjtő, Ratkó Lujza, a Jósa András Múzeum néprajzos muzeológusa, a 2. Erdész Sándor-díj jutalmazottja. - Így méltattuk tavaly decemberben a friss díjazottat. A nagykállói Kállai kettős hagyományain nevelkedett néprajzos, folklór érdeklődésű ember egész munkássága a népművészet bűvkörében zajlik.

„Engem a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti  Tagozata terjesztett fel erre a díjra, ami azt jelenti számomra, hogy munkásságomnak azt az oldalát ismerték el ezzel a díjjal, amely kifejezetten a népművészeti mozgalmakhoz kapcsolódik, tehát a táncház, a néptánc és a kézműves mozgalomhoz. Ennek az az érdekessége, hogy a kutatás eredményei közvetlenül hasznosulnak ezekben a mozgalmakban, tehát pl.  azok a kutatások, amiket a szabolcs – szatmár -bereg megyei viseletekkel kapcsolatban folytattam, ezek eredményei megjelennek a néptánc színpadokon, tehát a nyírségi, a tirpák, vagy a rétközi viseletek formájában.” - tájékoztatott Dr. Ratkó Lujza, néprajzos muzeológus.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népszokásait, hiedelmeit, népköltészetét, néptánc- és népdalhagyományát, viseleteit kutató tudós közel három évtizedet töltött a Sóstói Múzeumfaluban, de a Jósa András Múzeumban ő rendezte az „Én elmenetem a vásárba” cmű állandó néprajzi tárlatot, melyet sok esztendőn át láthatott a közönség.

A néptánc nagy szerelem volt, hiszen ennek köszönhetem azt is, hogy néprajzos lettem. A Kállai Kettős Néptáncegyüttesben kezdtem, valamikor Noé korában táncolni. Egy néprajzi vetélkedőt megnyertem, és akkor jött a gondolat, mi lenne, ha néprajz szakra mennék. Így sikerült egy olyan pályát választani, amiben a hobbi és a munka, a nagy szerelem és a mindennapi, kicsit mókuskerék munka szerencsésen ötvöződött” - vallott sorsáról a kitüntetett.

Kiapadhatatlan forrás a néptáncosok serege – véli a korábban Tánctudományért díjjal jutalmazott szakember-, bár közel nem kap akkora hangsúlyt, mint kellene vagy lehetne. Azért nevezték el Móra Ferencről a díjat, mert ő nem csak író volt, de egész életében a Szegedi Múzeumban dolgozott muzeológusként, régészként, sőt  sok évig vezette is a közgyűjteményt. Az Ámos Imre,  és a Néprajzi Múzeum által adományozott Bátky Zisgmond – díj tulajdonosa,.Ratkó Lujza  úgy fogalmaz, hogy most nyugdíjba megy, hogy dolgozhasson. Új könyvek, új cikkek vannak a fejében  a megyei hiedelmekkel, szokásokkal kapcsolatban, melyeket szeretne publikálni az utókor számára.

A plakettet még ő is csak fotón látta, mert egyéb elfoglaltságai miatt egy rokona vette át az elismerő díszoklevelet Budapesten, és Palotás József szobrászművész bronz emlékérmét.