Hiánypótló képeskönyv született Nyíregyházáról, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. gondozásában
Fotó: Trifonov Éva

Hiánypótló képeskönyv jelent meg Nyíregyházáról, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. gondozásában. A 140 oldalas könyv fotók segítségével mutatja be a város épített örökségét, természeti szépségeit, rendezvényeit és turisztikai attrakcióit, összességében a hangulatát. A kötetet a Kossuth téri irodájukban érhetik el a turisták és a nyíregyháziak egyaránt, hiszen lokálpatrióták polcára is ajánlott.

 

Az igények szülték

Az igények hívták életre Nyíregyháza képeskönyvét, hiszen sokan tértek be a belvárosi turisztikai központba, hogy valami olyan emléket vigyenek haza megyeszékhelyünkről, amely bemutatja annak hangulatát, értékeit – fogalmazott a bemutatón Furkóné Szabó Marianna. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője – melynek gondozásában jelent meg a kötet – hozzátette, ugyan idegenforgalmi szemlélettel készült, de tartalma és szépsége miatt minden nyíregyházi kezében is ott a helye.

Bemutatjuk értékeinket

– Az értékeket szerettük volna bemutatni, nyilván a belvárosból indulva, és mintegy a folyamat koronájaként a végén a sóstógyógyfürdői képek szerepelnek. De bemutattuk a kulturális értékeket, a Kulturális Negyedet, a fesztiválokon, rendezvényeken keresztül a város hangulatát. És szerepelnek benne azok a csodálatos, új sportlétesítmények is, amelyek mellett nem lehet elmenni, hiszen a nemzetközi versenyek kapcsán is egyre több külföldi érkezik hozzánk – sorolta Furkóné Szabó Marianna.

„Nem hittem volna” város

– Először ülhetek a városról szóló könyv bemutatóján, ami nagyon jó érzés – ezt már a polgármester emelte ki. Dr. Kovács Ferenc hangsúlyozta, az elmúlt bő évtized fejlődését is bemutatja a kötet, s noha a teljes kép sokrétűbb annál, ami 140 oldalon elfér, ebből is kibontakozik az úgynevezett „nem hittem volna” város képe – ezt mondják sokan ugyanis pozitív értelemben Nyíregyházáról látogatásuk után. – Nagyon sokan, akik eljönnek hozzánk Nyíregyházára, különösen az utóbbi 5-6 évben, maguktól mondják, hogy mennyit fejlődött ez a város, Nyíregyháza milyen szép, nem is hittem volna, ide el kell jönni, vissza kell jönni. És ami nekem még jobban tetszik, az utóbbi 2-3 évben már a nyíregyháziak is mondják. Igaz, sokszor úgy, hogy itt voltak a rokonaim, barátaim, akik szép jelzőkkel illették Nyíregyházát, s ezt ők is teljesen magukévá teszik – fogalmazott. A polgármester hozzátette, azok munkája nyomán készült a kiadvány, akik szeretik Nyíregyházát, s a végeredmény próféta lehet saját hazájában, bízva abban, hogy a városlakóknak is tetszeni fog, amellett, hogy csalogatónak és emléknek, ajándéknak is jó, a vendégek kezébe adva.

Szerethetően bemutatni a várost

A képeskönyv gerincét a fotók alkotják, melyek döntő többségét Balázs Attila készítette, Trifonov Éva is adott hozzá felvételeket. A fotóművész számára egyetlen szerkesztési elv volt: szerethetően bemutatni ezt a várost, amely sokkal több, mint épületek összessége. Szerinte az emberek, programok, események, hangulatok teszik vonzóvá Nyíregyházát, amik megragadják az ideérkezőket. – Megpróbáltam olyan perspektívákból bemutatni a várost, hogy az itt lakók is picit rácsodálkozhassanak, hogy ez az épület mennyire jól néz ki, vagy milyen jó lenne erre a teraszra kiülni – ezek motiváltak. Megpróbáltam turistaként többször végigjárni a várost, mindig nálam van a fényképezőgép. S amikor olyat láttam, ami engem – ha nem itthon lennék, hanem kirándulnék valahol – megfogna, magával ragadna, akkor elővettem a gépet és megörökítettem ezt a hangulatot.

Büszkék lehetünk

A képeskönyvet szöveges felvezetések, beharangozók teszik teljessé, amit Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió és Napló főszerkesztője alkotott. A bemutatón megfogalmazta: a város marketingje folyamatosan mindannyiunk feladata, de egy könyvet nem írhatnak egyszerre 120 ezren, így ez egy pillanatképet nyújtó verzió. – Kézbe véve és átlapozva a könyvet, büszkék lehetünk a városunkra – mondta. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának segítségével megvalósult képeskönyv szerkesztése a Projekt Team DTP Stúdiót dicséri. A színes kiadvány, mely utazók és lokálpatrióták számára egyaránt készült, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. irodájában érhető el.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyháza új képeskönyvét mutatták be a Városházán