Modellváltás – A Nyíregyházi Egyetem készül az alapítványi működésre
Fotó: Szarka Lajos

Egy május 3-ai online tájékoztató előadás és fórum keretében beszélt az egyetemi modellváltás folyamatáról és a Nyíregyházi Egyetem jövőbeni feladatairól prof. dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, az eseményre regisztrált intézményi polgároknak. A tárgyalások folyamatosak, a jövő héten újabb egyeztetésre kerül sor. 

Korábban is hírt adtunk már arról, hogy a Nyíregyházi Egyetem Szenátusa február 24-ei rendkívüli ülésén hatalmazta fel az intézmény vezetőségét a modellváltással kapcsolatos tárgyalások megkezdésére a fenntartóval, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Március 31-én nyújtotta be a kormány, illetve a miniszter az újabb modellváltó felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslatokat, melyben már szerepelt a Nyíregyházi Egyetem is. A múlt heti online találkozón lényegi kérdéseket intézhettek az egyetem oktatói és hallgatói prof. dr. Stumpf István kormánybiztoshoz.

„Kérdezték, ami foglalkoztatja a dolgozókat: a közalkalmazotti jogviszony megszűnése, a közalkalmazotti státusszal együtt járó jogok megtartása, illetve a hallgatók azt, hogy állami finanszírozott helyek megmaradnak-e. Stumpf István megnyugtató választ adott ezekre, de természetesen a kuratóriummal való egyeztetés során fog kialakulni, hogy a dolgozóknak milyen további kedvezményei lesznek, bár van, amit a törvény szabályoz. Például a végkielégítést vagy a törzsgárda programot” – nyilatkozta Vassné dr. habil Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A felsőoktatási intézmény fenntartója a jövőben a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány lesz. A fenntartóváltás augusztus 1-jétől történhet meg. A kuratórium tagjai már ismertek.

„Az elnök prof. dr. Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke. A kuratórium tagjai: dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa, valamint dr. Kovács Barnabás, a Széchenyi Egyetem Budapesti Innovációs és Képzési Központjának vezetője” – tájékoztatott a rektor.

Prof. dr. Stumpf István kormánybiztos az online eseményen elmondta, hogy jelenleg 21 modellváltó felsőoktatási intézmény van, amely a magyar egyetemek mintegy 70%-át jelenti. A kormányzat és az egyetemek közös célja, hogy a modellváltással megerősödjön a felsőoktatási intézmények tudományos, szakmai, innovációs szerepe, hatékonyabb lehessen a kutatási tevékenység, versenyképesebbé váljanak a magyar egyetemek a nemzetközi mezőnyben, egyúttal a kiadott diplomák piacképesebbek legyenek. A modellváltó intézmények az eddigieknél sokkal nagyobb működési és pénzügyi autonómiát kapnak. A kormánybiztos kiemelte azt is, hogy az állam továbbra sem vonul ki a finanszírozásból, a Nyíregyházi Egyetemen kiemelten fontos a tanárképzés, melyet piaci alapon nem lehet működtetni, így ebben továbbra is finanszírozóként lesz jelen az állam.