Mobil ultrahangot és videó gégetükröket adományozott a Hübner-H Kft.

A Hübner-H Kft. minden évben támogatja a Jósa András Oktatókórházat, idén két darab King Vision aBlade típusú videó gégetükör berendezés és egy PHILIPS gyártmányú, Lumify L12-4 típusú ultrahang-diagnosztikai készülék beszerzésével. Az eszközök együttes értéke közel 4,5 millió forint.

A cég képviseletében Ingo Heerdt ügyvezető igazgató és Dobi József igazgatásvezető adta át az eszközöket dr. Szondi Zita főigazgató-helyettesnek és dr. Szűcs Attilának az Intenzívterápiás és Aneszteziológiai Osztály vezetőjének.

Ezzel a jótékonysági akcióval a Hübner-H Kft. folytatja azt az évek óta fennálló hagyományát, mely által kiemelt figyelmet fordítva a nyíregyházi kulturális, sport és egészségügyi intézményekkel történő kapcsolattartásra, hozzájáruljon az eredményes működési feltételek biztosításához és az ellátás színvonalának javításához.

Különösen örvendetes a cég vezetése számára, hogy a beszerzett ultrahang és gégetükör berendezések azonnal harcba vethetőek az intenzív osztályon ápolt COVID betegek gyógyulásának elősegítése érdekében.

A képalkotó diagnosztika az egészségügyi ellátórendszer egyik alappillére, amelynek feladata nemcsak a jelenlegi járványhelyzetre reagálni, hanem az amúgy is túlterhelt diagnosztikai igényt kiszolgálni, működőképességét fenntartani.

Az adományból vásárolt vizsgálófejjel felszerelt ultrahangkészülék akár kézben is könnyen szállítható, így „nem a beteg megy a készülékhez, hanem a beteghez megy a készülék”, így a COVID betegek diagnosztikájában a készülék nagy segítséget jelent.

A mobil ultrahangon a vizsgálófej a hasi radiológiai vizsgálatok mellett a nagyerek vizsgálatára is alkalmassá teszi a készüléket, így a járvány elmúltával az intenzív osztályon is használható lesz.  Különböző idegblokádokat végezhetnek vele, amely lehetővé teszi, hogy a beavatkozáskor ne kelljen altatni a beteget.

A mobil ultrahangos készülék mellett két darab videó laringoszkópot is vásárolt a HÜBNER jóvoltából a Jósa András Oktatókórház. A készüléket úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a gyors és egyszerű intubálást a kijelzővel, amely következetes, tiszta, valós idejű kilátást nyújt a beteg légútjáról. A videó laringoszkóp tartós, hordozható és hatékony megoldás, amely maximalizálja az első kísérlet sikerének esélyét, és minimalizálja az intubálás idejét.

A 2 db videó laringoszkóp a COVID-os betegek lélegeztető gépre helyezését segítheti a járványhelyzetben. Az intubálásnál (speciális tubus légutakba vezetése) a gégetükröt a beteg szájba helyezik, ennek segítségével pontos képet kaphatunk az anatómiai struktúrákról, melyet a monitoron lehet nyomon követni. Az orvos videón keresi meg a hangrést, így nem kell a beteg felé hajolnia, ami védi az ellátó személyzetet. Minden COVID-protokoll ezt az eljárást javasolja, szinte minden intenzív covidos részlegünkre jut ma már ilyen eszköz.

Az eszköz jelentősége az egyszerű kezelhetőségében rejlik, a műszer azoknál a típusú műtéteknél is használható lesz, ahol általános érzéstelenítés történik (altatás). Az ilyen műtéteknél lélegeztető csövet kell bevezetni a légcsőbe és altatógéppel összekapcsolva lélegeztetik a betegeket, ami a műtétnek egy kritikus pontja.

A videó laringoszkóp által közvetített kép révén könnyebbé válik az intubálás, segítségével, viszonylag kis gyakorlat után, egy kezdő altatóorvos és egy tapasztalt aneszteziológus orvos is könnyedén be tudja helyezni a csövet. Megfelelő jártasság és gyakorlat mellett az esetek 90 százalékában könnyedén sikerül, viszont mivel anatómiai adottságainkat tekintve különbözőek vagyunk, vannak olyan szituációk, amikor az egyszerűbb, hagyományos eszközzel, mint a sima laringoszkóp ezt képtelenség megtenni.

Mindkét készülék a biztonságos betegellátást segíti a járványhelyzetben.