A Széna téri sportpark már elkészült, továbbiak épülnek – Videó!
Fotó: Szarka Lajos

Elkészült a Széna téri, 15 elemből álló, 150 négyzetméteres sportpark. Májusig 9 új helyszínen lehet majd szabadtéren sportolni Nyíregyházán, melyek kialakítására közel 210 millió forintos, 100 százalékos támogatást nyert az önkormányzat. A közeljövőben épül még kondipark Nyírszőlős és Rozsrétszőlő mellett a Malomkertben és a Kertvárosban is.

Stadion utca, Óvoda utca, Rozsrétszőlő és Nyírszőlős – csak néhány helyszín azok közül, ahol hamarosan sportpark épül. A Széna téri beruházás – Magyarországon az egyik legnagyobb ilyen! – már elkészült, a műszaki átadásra napokon belül sor kerülhet, így karácsony hetében már használhatják a nyíregyháziak.

Ez is városvezetői program

– Ez egy tíz évvel ezelőtt életre hívott programunk része, aminek lényeges eleme, hogy szabadidős sportolási lehetőséget biztosítsunk mindenki számára Nyíregyházán, és így minél többen mozogjanak. Kiemelten fontos ez most, a járvány idején, hiszen szakemberektől is halljuk, hogy az immunrendszer megerősítéséhez az edzés is fontos – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester a helyszíni bejáráson.

Mindenkinek jó lehet

A kilenc sportparkból négy elkészül idén, a maradék ötöt pedig májusig adják majd át, melyek közül kettő futókörrel is kiegészül, az egyik Nyírszőlősben, a másik pedig a Malomkertben – tette hozzá a polgármester. Mindössze ez utóbbiak költségeinek 50 százalékához kellett önkormányzati önerő, a többi nyertes projekt része. Nyíregyháza sportreferense elmondta, a parkok akadálymentesen megközelíthetők, és mindenki számára megfelelő sportolási lehetőséget biztosítanak. – Ez egy 15 elemből álló sportpark, a test minden részét át lehet vele mozgatni, mind bemelegítésre, mind egy komolyabb mozgásra és utána a nyújtáshoz is megfelelő az eszközparkja. Hátizom-, hasizomgyakorlatok is végezhetők rajta, meg lehet erősíteni velük a gerincoszlopot és a lábakat is. Ülőmunkát végzőknek, tízperces mozgásra vágyóknak, vagy a konditermek zárva tartása miatt intenzívebb edzést tervezőknek egyaránt alkalmas – magyarázta Hornyák Enikő.

Kitűnő helyszínek

A parkok játszóterekhez közel épülnek, olyan zöldterületeken, amelyek könnyen és ingyen elérhetőek, s igyekeztek arra is figyelni, hogy oktatási intézmények is legyenek a közelben, akár testnevelésórákhoz. – Üzemeltetői szemszögből nézve is üdvözlendő a meglévő kondiparkok bővítése, mert nagy az igény a lakosság részéről. Sok területről érkeznek kérelmek, hogy a saját környezetükbe is kerüljön sportpark – tette hozzá Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője. A következő építése Rozsrétszőlőben indul, de a már meglévő 18 és a folyamatban lévő kondipark beruházások mellé városszerte kihelyeznek még 12 Teq One asztalt, melyeket szintén egy pályázat keretében szerzett be az önkormányzat. Ezek közül hetet már telepítettek, tavasszal pedig a többi is a megfelelő helyre kerül.