Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban

Igazán sikeresnek mondható a Nyíregyházi Állatpark Mishmi takin tenyészcsapata. A korábbi évekhez hasonlóan, ismét takin borjú látott napvilágot. Az külön öröm, hogy a 2022-es hím utód után, idén nőstény borjú született.

 

Állatkertekben igazi ritkaságnak számít a Mishmi takin, hiszen a világon mindösszesen 175 egyed kerül bemutatásra, közülük 7 városunkban. A Nyíregyházi Állatpark Mishmi takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Németországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek Franciaországból, s 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos, mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is fenyegetett kategóriába tartoznak.

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta:

„A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000–3000 méteres tengerszint magasság között. A hideg ellen nemcsak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzett levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350 kg-ot is elérheti. A takincsapat legifjabb tagja 220 napi vemhesség után jött a világra – s pár órával a születése után már lábra is állt. Az 1 hónapos kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig.”

A Mishmi takinok növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nőstények és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak. Bár első ránézésre, a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak ezek a furcsa külsejű állatok, valójában azonban a juhok és a kecskék állnak rokonságban legközelebb hozzájuk.