Milliárdokkal többet költünk a karácsonyra készülve

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom rekordmértékű, 6 százalék feletti növekedésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség. A tapasztalatok szerint a karácsonyi készülődés már novemberben elkezdődik, aminek oka nem más, mint a többségében a webáruházak által indított fekete péntek akciósorozat – mondta el az M1 Forint, fillér című műsorában Vámos György, az OKSZ főtitkára.

Szerinte azért kell akciósorozatról beszélni, mert ez már nem csak egy napra esik, hanem akár egy teljes hónapon keresztül tart. Mint mondta, ilyenkor sokan vesznek ajándékokat, kihasználva az árengedményeket.

Hozzátette: az üzletek sem akarnak lemaradni a karácsonyi vásárlási rohamról, ezért már november közepétől kihelyezik a karácsonyi díszeket, az új termékeket, és a közelgő akciókra is felhívják a figyelmet.
Élelmiszert is többet vásárolunk

Az élelmiszerboltokban a vásárlások átlagos értéke 20–25 százalékkal nő az ünnepi időszakban. Novemberben tapasztalható volt, hogy az előző évi forgalomhoz viszonyítva is magasabbak voltak az eladási mutatók – mondta Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója.

Elmondta: a vásárlások értékének növekedése pozitív felvezetése a karácsonyi időszaknak, így várhatóan sikerül felülmúlnia a kereskedelemnek az elmúlt évi forgalmat, akár 3–4 százalékkal is. Az év többi hónapjához képest decemberben a vásárlások értéke akár 30 százalékkal magasabb lehet, ami nemcsak az élelmiszer-kínálatnak, hanem a dekorációs termékeknek is köszönhető.

hirado.hu